latinica  ћирилица
02/08/2017 |  13:31 | Autor: RTRS

Banjaluka: Nije zabilježen povećan broj pacijenata usljed velikih vrućina

U Domu zdravlja u Banjaluci nije zabilježen povećan broj pacijenata usljed velikih vrućina, a doktori građane savjetuju da izbjegavaju boravak na suncu kada je zračenje najveće.
Klinički centar - Hirurgija, Banja Luka - Foto: RTRS
Klinički centar - Hirurgija, Banja LukaFoto: RTRS

Specijalista porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka Nevena Todorović rekla je Srni da se u ambulante porodične medicine ove ustanove javlja uobičajen broj pacijenata za ovaj period godine.

"Јavljaju se pacijenti sa različitim smetnjama, pacijenti sa febrilnim stanjima i srčani bolesnici, kao i sporadični slučajevi stomačnih virusa", rekla je Todorovićeva.

Ona je istakla da je potrebno da građani izbjegavaju boravak na suncu od 10.00 do 17.00 časova, kada je zračenje najveće, te da nose odgovarajuću odjeću svijetlih boja, kao i kape i šešire.

Prema njenim riječima, bitno je i fizičke aktivnosti prilagoditi vremenskim uslovima, kao i izbjegavati obilne i masne obroke.

"Savjetujemo i uzimanje što više voća, povrća i dovoljne količine tečnosti - vode i prirodnih voćnih sokova", rekla je Todorovićeva.

Ona starijim osobama i hroničnim bolesnicima savjetuje obavezno uzimanje propisane terapije.

"Pri pojavi uporne glavobolje, vrtoglavice ili povraćanja potrebno je javiti se svom porodičnom doktoru", rekla je Todorovićeva.

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske napominju da je zbog povećanog znojenja u vrućim ljetnim danima potrebno unositi što više tečnosti jer tekućina koju organizam gubi putem znoja sadrži puno minerala i pojedinih vitamina, a najčešće vitamina C.

"Kako biste izbjegli dehidraciju, preporučuje se unošenje što više vode, čajeva, sokova bez šećera, konzumiranje slane supe i čorbe", preporuka je iz ove ustanove.

Iz Instituta napominju da su milkšejkovi, zaslađena kafa i čaj ili slatki gazirani sokovi prijatni kad su vrućine, ali da se s njima u organizam unose i dodatne kalorije.

"Zato ih konzumirajte veoma rijetko i u manjim količinama, dok alkoholna, gazirana i zaslađena pića, kao i pića bogata kofeinom, ljeti treba izbjegavati jer stimulišu izlučivanje tečnosti iz organizma, čime se pojačava dehidracija", upozorili su iz Instituta.

Osim toga pića i namirnice ne bi trebalo da budu suviše hladni, jer u tom slučaju uzrokuju postepeno i kratkotrajno hlađenje samo gornjeg dijela želudačno-crijevnog trakta, ali imaju minimalno djelovanje na ukupno sniženje temperature tijela jer je apsorpcija takvih tečnosti mnogo manja nego što je slučaj sa umjereno hladnim pićima.

"Razlog za to je činjenica da hladna tečnost unesena u organizam ubrzo preuzima temperaturu tijela, zbog čega se ljeti ne preporučuje unos suviše hladne tečnosti i namirnica jer mogu uzrokovati stomačne tegobe zbog stresnog djelovanja na sluznicu probavnih organa", pojasnili su iz Instituta.

Izvor: srna