latinica  ћирилица
02/08/2017 |  15:15 ⇒ 15:42 | Autor: RTRS

Višegrad- Sjećanje na ubijene Srbe u Јelašcima

U selu Јelašci u Višegradu danas je služen parastos i položeno cvijeće kod spomen-obilježja povodom 25 godina od zločina muslimanskih snaga nad jedanaestoro srpskih civila iz ovog sela u proteklom ratu, među kojima i dvoje djece.
Višegrad - Foto: SRNA
VišegradFoto: SRNA

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Višegrad Milisav Vasić rekao je da su bol i tuga veliki, posebno zbog toga što ni nakon 25 godina niko nije osuđen za ovaj zločin, iako se zna ko su počinioci.

"Poručujemo institucijama Republike Srpske da daju što veći doprinos da bi počinioci bili osuđeni. Srbi su ubijani na mnogim mjestima, a ne vodi se nikakav postupak", naveo je Vasić.

Radiša Šimšić čiji je otac stradao kaže da je bio prisutan kada se dogodio ovaj zločin nad djecom i starima koji nisu bili naoružani i nisu mogli da se odbrane.

"Poslije toliko godina niko nije odgovarao", navodi Šimšić.

Mještanin sela Brane Šimšić rekao je da je ovo selo uništeno prije 25 godina kada su muslimanske snage ubile nevine civile.

"Sudstvo i tužilaštvo procesuiraju samo Srbe, dok za ovaj težak zločin, u kojem su ubijeni djeca i starci, niko nije odgovarao. Mnogobrojni svjedoci su umrli", naveo je Šimšić.

On je zahvalio opštini Višegrad i Boračkoj organizaciji, koja je podigla spomenik žrtvama.

Cvijeće na spomen-obilježje položile su delegacije Boračke organizacije Višegrad i opštine Višegrad.

Muslimanske snage su na današnji dan 1992. godine upale u selo Јelašci kod Višegrada i na zvjerski način ubile srpske civile.

Na kućnom pragu tada su ubijeni Trivun Јelačić, njegova žena Sava, snaha Mira i njena djeca - osmogodišnji Vidoje i desetogodišnja Mira.

Od muslimanskog metka stradali su Slavka i Dragan Šušnjar, koji su ubijeni u dvorištu kuće i na seoskom putu.

U kući, dok su pripremali kafu, ubijeni su Mile Savić, njegova supruga Petka i brat Radomir, koji je tada došao iz Obrenovca da pomogne bratu u kupljenju sijena.

Izvor: SRNA