latinica  ћирилица
03/08/2017 |  09:17 ⇒ 09:17 | Autor: RTRS

Kajsija: Pomažu pri liječenju srca, regulišu probavu!

Kajsija je dobra za liječenje krvnog pritiska i srčanih smetnji, ali je zato dijabetičari moraju izbjegavati u širokom luku.
Kajsije - Foto: ilustracija
KajsijeFoto: ilustracija

Kontinentalna koštunjava voćka kajsija vrlo blagotvorno djeluje na zdravlje, a osim toga, izvrstan je sastojak mnogih jela, džemova, deserta.

Kajsiju stavljaju na prvu crtu kod odbrane od srčanih bolesti te bolesti krvnih sudova, štiti ljudsko tijelo od infekcija, jača kosti i zube, poboljšavaju vid i probavu, a posebno se preporučuju slabokrvnim osobama.

Riječ je o voću koje obiluje vitaminom C, B, beta karotenom, vitaminom A, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, željezom, sumporom, biljnim vlaknima.

Sto grama kajsije ima energetsku vrijednost od oko 44 kcal, što je više od naprimjer dunje, dinje, maline i lubenice, ali daleko manje od jabuke, kruške i banane.

Zbog visokog nivoa kalijuma (370 mg/100 g), a male natrijuma (0,8 mg/100 g), kajsije su izvrsne za osobe koje pate od srčanih bolesti, bolesti krvnih sudova ili povišenog krvnog pritiska.

Ako jedete sušene kajsije, budite svesni da nose veću energetsku vrijednost, kao i povećane vrednosti vitamina i minerala. Kao i naprimjer smokve, i sušene kajsije su opasne za dijabetičare i osobe sa povišenim holesterolom zbog visokog nivoa voćnog šećera.

Blagotvoran uticaj kajsije na kožu poznat je od davnina kada se sveži sok ove voćke koristio kod liječenja herpesa, kožnih oboljenja i otoka. Zaštitna uloga kajsije za kožu popularna je i danas, a “bonus“ u cijeloj priči jest činjenica da kajsije ubrzavaju izlučivanje otrovnih tvari iz našeg organizma pa tako štite kožu, ali i čiste tijelo.

Top pet korisnih “poteza“ kajsije:

1. Sadrže 10 puta više magnezijuma od ostalog voća.

2. Čaj od kajsije ublažava bolove povezane sa problemima probavnog sistema.

3. Sjajan je diuretik.

4. Alternativna medicina preporučuje koštice kajsije u borbi protiv raka.

5. Pozitivno utič na poboljšanje krvne slike i borbu protiv srčanih bolesti.