latinica  ћирилица
07/08/2017 |  19:40 | Autor: RTRS

Nauka dokazala: Ova vrsta vježbanja pomaže kod depresije

Naučnici ističu da postoji jedna vrsta vježbanja koja bi mogla da pomogne u poboljšanju lošeg raspoloženja, kod anksioznosti, ali i u stresnim situacijama – jednom rječju, da pobjedi depresiju.
Meditacija (Foto: Thinkstock) -
Meditacija (Foto: Thinkstock)

Analizirajući brojne studije, došlo se do saznanja da joga ima ljekovit efekat na ljude koji imaju problema sa depresijom. Јedna od studija, sprovedena u vojno-medicinskom centru u San Francisku, pokazala je da su veterani, koji su praktikovali jogu dva puta nedjeljno, nakon osam nedjelja imali znatno manje problema.

"Јoga postaje sve popularnija na Zapadu i mnogi njeni novi članovi kao glavni razlog zbog čega se odlučuju na ove časove navode stres, ali i mentalne probleme", ističe autorka studije doktorka Linzi Hopkins.

"Ali empirijsko istraživanje o jogi zaostaje za sve većom popularnošću kao jedan od pristupa mentalnom zdravlju.“

Druga studija, sprovedena na Univerzitetu Alijent u San Francisku, pokazala je da žene između 25 i 45 godina koje su pohađale časove bikram joge dva puta nedjeljno osam nedjelja imale su manje simptoma depresije od žena koje su se našle na listi čekanja na časove.

Studije, koje su pokrivale širok spektar starosti i zanimanja oba pola, otkrile su da postoji pozitivna korelacija između praktikovanja joge i smanjenja simptoma depresije.

Istraživači ipak ističu da jogom ne bi trebalo zamijeniti tradicionalnu terapiju.

"Јogu možemo da preporučimo kao komplementaran pristup, u kombinaciji sa standardnim pristupima koji pruža licencirani terapeut", dodala je Hopkinsova.

Izvor: B92