latinica  ћирилица
08/08/2017 |  14:27 | Autor: RTRS

Kusturici i Galeriji Matice srpske nagrada "Mati Angelina"

Galerija Matice srpske iz Novog Sada i idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica ovogodišnji su dobitnici nagrade "Despotica mati Angelina" za doprinos ljepoti i dostojanstvu života koju dodjeljuju Eparhija sremska i Radio-televizija Vojvodine, uz podršku Matice srpske.
Emir Kusturica - Foto: RTRS
Emir KusturicaFoto: RTRS

Nagrada u slavu srpske despotice, zadužbinarke i svetice Angeline Branković - prepodobne mati Angeline, prve tri godine dodjeljivana je za najbolju objavljenu knjigu na srpskom jeziku, i to pjesnicima Đorđu Nikoliću, Matiji Bećkoviću i Rajku Petrovu Nogu.

Ovog ljeta ta nagrada je prerasla književni kontekst, te će se ubuduće dodjeljivati instituciji i zaslužnom pojedincu za njihova djela i aktivnosti kojima doprinose ljepoti i dostojanstvu života, javila je RTV.

Laureatima će nagradu uručiti Njegovo preosveštenstvo episkop sremski Vasilije u petak, 11. avgusta, uoči Dana Svete majke Angeline, na Umjetničkom bdenju u porti fruškogorskog manastira Krušedol, zadužbine posljednjih sremskih despota Brankovića, iz loze Nemanjića.

Svečanost uručenja nagrade "Despotica mati Angelina", jedinstvene na srpskoj umjetničkoj sceni, uveličaće dramski pisac Dušan Kovačević, glumci Ivana Žigon, Novak Bilbija i Gordana Đurđević Dimić, muzički umjetnici Biljana Krstić i "Bistrik", te ansambl "Serboplov" koji širom Evrope pronosi staru srpsku građansku muziku.

Učestvovaće i hor Eparhije sremske "Sveti Nikolaj", kao i pjesnici Đorđo Sladoje, Ivan Negrišorac, Milica Јeftimijević Lilić, Milan Nenadić, Ileana Ursu i drugi.

Izvor: SRNA