latinica  ћирилица
08/08/2017 |  15:37 ⇒ 17:55 | Autor: RTRS

Nakon kratkotrajnog osvježenja, temperatura u Srpskoj ponovo raste (VIDEO)

Nakon kratkotrajnog osvježenja, temperatura u Srpskoj ponovo vrtoglavo raste, a ljekari upozoravaju da vreli dani i nagle promjene vremena mogu negativno uticati na zdravlje.
Uticaj vremena na zdravlje - Foto: RTRS
Uticaj vremena na zdravljeFoto: RTRS

Savjetuju svima, a posebno starijim građanima i hroničnim bolesnicima, da ne izlaze u najtoplijem dijelu dana, da se ne izlažu velikim fizičkim naporima i da uzimaju dovoljno tečnosti.

Ljekari hitne medicinske pomoći u Bijeljini ovih dana imaju pune ruke posla , naročito noću kada za 12 sati pregledaju i po stotinu pacijenata, što je dva puta više od prosječnog broja pregleda. 

- Uglavnom su to naši hronični pacijenti koji se žale na povišen pritisak, glavobolju, gušenje, zatim smo imali povećan broj pacijenata koji su se žalili na stomačne tegobe i oni su navodili da su dan proveli na bazenima , na rijekama i na suncu - istakla je načelnica Službe hitne pomoći Doma zdravlja u Bijeljini dubravka Savić.

Građani kažu da teško podnose ekstremno toplo ljeto i velike temperaturne oscilacije , posebno hronični bolesnici.

Mnogi , međutim moraju da rade na otvorenom i na suncu , bez obzira na vremenske prilike.

Visoke temperature idealne su i za razvoj bakterija , pa posebnu pažnju treba obratiti na higijenu, češće prati ruke i voditi računa o čistoći namirnica, kako bi se spriječile infekcije, savjetuju ljekari.