latinica  ћирилица
08/08/2017 |  16:30 ⇒ 21:20 | Autor: RTRS

Festival folklora "Licidersko srce" od 14. do 18. avgusta

Deveti međunarodni dječiji festival folklora "Licidersko srce" biće održan od 14. do 18. avgusta u Srbiji i Republici Srpskoj, a okupiće oko 1.000 učesnika iz 25 ansambala sa tri kontinenta.
"Licidersko srce" u Andrićgradu (arhiv) - Foto: SRNA
"Licidersko srce" u Andrićgradu (arhiv)Foto: SRNA

Folklorne igraonice, međusobno učenje igara i pjesama, održaće se u Užicu, na Zlatiboru i u Višegradu, a u njima će učestvovati djeca iz Kine, Turske, Poljske, Grčke, Rumunije, Perua, Makedonije, Bugarske, Republike Srpske i Srbije.

Predsjednik Organizacionog odbora festivala Gordana Paunović rekla je na konferenciji za novinare u Beogradu da će se i ove godine održati tradicionalni sadržaji, među kojima su razne humanitarne akcije i defilei učesnika.

"Ove godine se u okviru festivala prvi put organizuje Sajam preduzetništva. Na taj način način ćemo, pored uloge festivala da povezujemo turizam i kulturu Srbije i Republike Srpske, povezati i privrednike", navela je Paunovićeva.

Ona je dodala da je na ovom festivalu najvažnije druženje djece, njihova saradnja, te da je osnovni cilj da djeca još od malena imaju pozitivno mišljenje o pravim vrijednostima.

"Čuvajući svoju tradiciju, na dobrom smo putu da deca imaju pozitivno mišljenje o pravim vrednostima, a onda i prezentujući i upoznavajući tradicije drugih uspevamo u tome da na najbolji način deca budu čuvari tradicije", istakla je Paunovićeva.

Mlađen Cicović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, koje je suorganizator festivala, rekao je da je Predstavništvo od početka festivala u organizaciji sa glavnim organizatorom, Udruženjem građana "ERA" iz Užica, jer se ovaj festival realizuje sa mladim ljudima i usmjeren je na očuvanje kulture, tradicije i nacionalnog identiteta.

"Na jedan poseban način mi iz Republike Srpske i Srbije zajedno razmjenjujemo kulturno nasljeđe, blago i mladi ljudi se upoznaju sa svim onim što je kultura i tradicija", dodao je Cicović.

On je dodao da je ovaj festival, osim što služi očuvanju kulture, tradicije, jezika i pisma, prilika i da se predstave i turistički potencijali Srbije i Republike Srpske.

Govoreći o programskim aktivnostima festivala koje će se održavati u Višegradu, 16. avgusta, Cicović je naveo da će i načelnik ove opštine sa saradnicima primiti sve učesnike, a da će nakon defilea biti održan koncert predstavnika iz svih zemalja.

Cicović je dodao da ove godine, osim dva kulturno-umjetnička društva iz Višegrada, na festivalu učestvuje i kulturno-umjetničko društvo iz Prnjavora.

"Republika Srpska će dati pun doprinos da na najbolji i najkvalitetniji način predstavimo kulturu i tradiciju našeg naroda", istakao je Cicović.

Festival "Licidersko srce", koji se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Srbije, nalazi se na listi svjetskih festivala, a od 2009. godine, kada je prvi put organizovan, na njemu je učestvovalo oko 5.500 dece iz 34 države sa pet kontinenata.

Izvor: Srna