latinica  ћирилица
09/08/2017 |  12:45 | Autor: RTRS

Ivošević: Odbrana Đukića će uputiti apelaciju Ustavnom sudu BiH

Odbrana generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića uputiće apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu odluke Suda BiH kojom je odbijen zahtjev za obnavljanje postupka u slučaju "Tuzlanska kapija", izjavio je Srni šef tima odbrane Milorad Ivošević.
 - Foto: RTRS
Foto: RTRS

Ivošević je rekao da je Sud BiH 22. juna odbio žalbu na odluku Suda BiH kojom je kao neosnovan odbijen zahtjev odbrane za obnavljanje postupka u slučaju "Tuzlanska kapija" zbog čega se ovaj predmet nalazi pred apelacijom kod Ustavnog suda BiH.

"Evidentno je da su prvostepeni i drugostepeni Sud BiH branili svoje ranije odluke, iako za to nemaju nikakvog legitimiteta, niti realne osnove", istakao je Ivošević.

On kaže da se Sud BiH nije ni upuštao u osnovu prijedloga za ponavljanje postupka, već ga je odbio ne upuštajući se u suštinu da su nađeni novi dokazi koji nisu upotrijebljeni u vrijeme vođenja krivičnog postupka u prvom i drugom stepenu.

Sud BiH osudio je 2014. godine generala Đukića na 20 godina zatvora, proglasivši ga krivim da je kao komandant Taktičke grupe "Ozren" Vojske Republike Srpske u maju 1995. godine naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu.

Tada je na gradskom šetalištu u Tuzli od minsko-eksplozivne naprave poginuo 71 građanin Tuzle, a ranjeno više od 130.

Odbrana generala Đukića podnijela je zahtjev Sudu BiH za obnavljanje postupka u slučaju "Tuzlanska kapija" zbog novih dokaza do kojih je došla.

Na vojnom poligonu u Nikincima 4. septembra 2014. godine izvršena je rekonstrukcija događaja poznatog kao "Tuzlanska kapija" koji se desio u Tuzli 25. maja 1995. godine.

U prisustvu sudskih vještaka, predstavnika Vojske Srbije, Ministarstva pravde Republike Srpske i predstavnika medija prikazana je demonstracija ovog događaja koja je pobila tezu da je granata ispaljena sa položaja na kome su se nalazili pripadnici Vojske Srpske.

Izvor: SRNA