latinica  ћирилица
09/08/2017 |  19:18 ⇒ 20:44 | Autor: RTRS

Šta je sa robom iz BiH nakon uvedenih mjera na uvoz robe iz trećih zemalja?(VIDEO)

Trgovinski rat Hrvatske sa jedne i BiH, Srbije, Makedonije i Crne Gore sa druge strane, zbog povećanih taksi za pregled voća i povrća, i dalje traje.
Carina  (Foto:O. Bunić / RAS Srbija) -
Carina (Foto:O. Bunić / RAS Srbija)

 I dok nadležni najavljuju rješenje ovog problema do kraja sedmice, poljoprivrednici i prevoznici iz Srpske trpe štetu.

Dogovor sa Hrvatskom s nestrpljenjem očekuju domaći voćari, ali ističu da su, zbog izostanka reakcije BH institucija na potez Hrvatske, već pretprjeli štetu.

- Trebali su isti dan da uvedu kontramjere i poslije da se dogovaraju, jer za dogovor uvijek ima vremena. Ovako su veliku štetu pretrpjeli i Republika Srpska i BiH, kaže Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske.

Nisu samo poljoprivrednici oštećeni – velike gubitke imaju i prevoznici. Kažu da je granični prelaz u Gradišci u protekla tri dana prešao samo jedan kombi sa malinom.

- Prevoznici sa hladnjačama, u zadnja tri, četiri dana nisu utovarili ni kilogram takve vrste robe, izuzev kombija sa malinom, naglasio je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika Republike Srpske.

Savjetnica ministra poljoprivrede Republike Srpske Gordana Rokvić, je rekla da je odgovornost na institucijama koje su nadležne, a to je Ministarsvto spoljne trgovine. Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano vrši apel da je potrebna dodatna zaštita domaće proizvodnje, dodala je ona.

A kako se štiti domaća proizvodnja, pokazala je Srbija.

Hrvatskoj je odmah uvela kontramjere, dodatni, stroži pregled poljoprivrednih proizvoda na granici, uzimanje uzoraka svakog od proizvoda čija analiza traje i do 30 dana.

Od Hrvatske zahtijevaju izmjenu pravilnika, kojim su uvedene enormne takse.

- Neki krajnji rok je kraj ove nedjelje. Naprosto svako dalje odlaganje bi prouzrokovalo još veću ekonomsku štetu, poručio je Rasim Ljajić, ministar trgovine, turzima i telekomunikacija Srbije.

Da su ove mjere imale efekta, pokazuje činjenica da hrvatski ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić i u Hrvatskoj trpi velike kritike zbog uvođenja spornog pravilnika. Zbog svega je, navodno, bio i na ivici smjene, a od premijera Plenkovića dobio je nalog da problem hitno riješi.

- Rok je u najkraćem vremenu, još ovog tjedna očekujem da će se pronaći rješenje, naglasio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade Hrvatske.

A rješenje je izmjena pravilnika o taksama.

Ministar spoljne trgovine BiH, Mirko Šarović poručuje da je u stalnom kontaktu sa ministrom Tolušićem i da su, kako kaže, veoma blizu dogovora. Novi Pravilnik o kontroli voća i povrća očekuje do kraja sedmice.