latinica  ћирилица
09/08/2017 |  19:56 ⇒ 10/08/2017 | 09:57 | Autor: RTRS

Na Garavicama gdje su stradali Srbi - grade sportske terene?! (VIDEO)

U Garavicama kod Bihaća, srpskom stratištu iz Drugog svjetskog rata, lokalne vlasti prave trim stazu i sportsko-rekreativnu zonu.
Garavice - Foto: RTRS
GaraviceFoto: RTRS

Zavičajna udruženja iz Srpske godinama pokušavaju da ovaj lokalitet pretvore u spomenik od izuzetne kulturno-istorijske važnosti. Na najave predsjednika Srpske Milorada Dodika o izgradnji spomen-crkve i ploče, koje će svjedočiti o mučnom stradanju Srba, iz Bihaća poručuju – crkve neće biti.

Na mjestu gdje su ustaške snage od juna do septembra 1941. godine monstruozno ubili 14 i po hiljada, uglavnom Srba, ali i Јevreja i Roma, vlast u Bihaću pravi rekreativnu zonu.

- Riječ je o stazi 75 centimetara širine i dva centimetra debljine, za rekreaciju građana. Ne radi se ni o kakvim sportskim terenima, niti trkama, niti išta slično - rekao je Edin Moranjkić, iz kabineta gradonačelnika Bihaća.

U Bihaću danas živi tek 50 srpskih porodica i svaka inicijativa u toj lokalnoj zajednici prolazi, kažu u Udruženju "Garavica 1941".

- U ovom trenutku, mi smo stopirali te njihove aktivnosti, obzirom da zakon štiti takva područja i ne dozvoljava da se bez odobrenja zajedničkih organa bilo šta radi. Od ljudi tamo smo saznali da je donesen takav zakon i propis da bez konsenzusa svih članova odbora koji štiti spomenike BiH ne može se graditi ništa - poručio je Nebojša Kuštrinović, predsjednik Odbora "Garavica 1941".

Ti sadržaji neće biti pompezni – osim staze, planirana je izgradnja malog dječijeg igrališta i platoa za druženje, kažu u Zavodu za zaštitu kulturnog nasljeđa Unsko-sanskog kantona.

- Odlukom komisije za nacionalne spomenike propisane su tačne mjere koje se mogu raditi. Tu je dozvoljeno jedno istorijsko mjesto koje je bilo usred lokaliteta, ne mora biti vezano samo za to - kaže Amir Kadić, direktor Zavoda za zaštitu kulturnog nasljeđa USK.

Prema zvaničnim dokumentima grada Bihaća, Garavice su kulturni pejzaž i izletište.

- Bio sam kod predsjednika opštine, kod direktora Zavoda i on je rekao da Garavice uopšte nisu predviđene ovo za šta mi smatramo da jesu. Da je to pravno regulisan sistem da bude zabavno-rekreaciona zona i da je to pripojeno pravno sportskom centru "Luke". I ovdje se inače održavaju sportske igre, bajkera i tako to - napomenuo je Boško Stijsavljević, predsjednik Udruženja "Una".

Sve ovo govori o vlastima u Bihaću, kaže ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović. Trebalo bi, kaže, da postoji poštovanje i dostojanstven odnos prema žrtvama.

- To govori o odnosu vlasti u Federaciji, u Bihaću. Mi ćemo tražiti dozvolu da to uredimo i napravimo spomen-kapelu, spomen-crkvu i da to obilježavanje bude dostojanstveno - poručio je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

- Spomen pojedinaca da će tamo biti crkva, neće biti sigurno, jer odlukom komisije nije tako propisano, i nisu propisane nikakve gradnje koje bi bile trajno vezane sa tlom - rekao je Kadić u telefondkoj izjavi.

Na nedavno održanoj komemoraciji u znak sjećanja na ubijene Srbe u Garavicama, predsjednik Srpske Milorad Dodik najavio je da će od sljedeće godine taj događaj biti uvršten u kalendar Vlade, a lokalitet Garavice proglašen mjestom od republičkog značaja.