latinica  ћирилица
09/08/2017 |  22:34 ⇒ 22:35 | Autor: RTRS

Promovisana knjiga "Preko praga", autora vladike Grigorija

U Trebinju je večeras promovisana knjiga "Preko praga", autora Njegovog preosveštenstva episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija.
Trebinje: promocija knjige "Preko praga" - Foto: SRNA
Trebinje: promocija knjige "Preko praga"Foto: SRNA

O zbirci pripovjedaka o sudbini malih u Hercegovini sa kraja prošlog vijeka govorili su književnici Miljenko Јergović i Vladimir Pištalo.

Јergović je rekao da riječ o knjizi koja pripovjedački proznim sredstvima potpuno osvaja čitaoce i svjedoči važne činjenice svoga vremena.

Prema njegovim riječima, vladika Grigorije se u pričama bavi svojim životom, svojim vremenom i svojom sadašnjošću.

"Govori o ljudima koji su drugima činili zlo, ali mnogo više o ljudima koji su od drugih podnosili zlo i pri tome čini nešto dragocjeno u književnosti, životu i našem odrastanju. To je u književnom smislu izvanredno dobro izvedeno, u društenom smislu strašno važno, a u moralnom smislu beskrajno dragocjeno", rekao je Јergović.

Pištalo kaže da je riječ o jednoj komplikovanoj knjizi koja u svojim elementima posjeća na "Baštu sljezove boje" Branka Ćopića, što je veliki kompliment.

"Volio bih da prvu priču `Prag` čitaju djeca jer je jako dobro štivo za mlade. Posebno važan je osjećaj radosti kod vladike Grigorija. On se vraća radosti, šali i ne zna se gdje prestaje molitva, a počinje priča, gdje prestaje šala, a počinje pouka", ističe Pištalo.

Prema njegovim riječima, u pričama vladike Grigorija mrtvi ljudi nikada ne odlaze, pa smrti, u određenom smislu nema, a taj osjećaj radosti je odlika njegove zdrave prirode.

"On je čovjek koji je okrenut drugima, obnavljanju i radosti života, koji ima sposobnost da vidi mnogo ljepote u ljudima i krajoliku", rekao je Pištalo.

Vladika Grigorije kaže da su u knjizi realne priče, događaji koje je sam proživio ili su mu ih pričali njegovi bližnji, a koje imaju pečat njegovog doživljaja.

"Ove priče pokazuju da je život često puta kompleksniji nego naša imaginacija i izmišljanja priče, koja, svakako, može biti korisno i umjetnički važno. Ove priče, tim prije, što su istinite događaji opisani iz moga viđenja, daju važan aspekt svemu što možemo pročitati u ovoj knjizi", rekao je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

Izvor: SRNA