latinica  ћирилица
10/08/2017 |  11:38 ⇒ 13:30 | Autor: RTRS

Trebinje- Promocija knjige "Preko praga" vladike Grigorija (VIDEO)

Zbirka priča "Preko praga" episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija promovisana je sinoć u Trebinju.
Promocija knjige "Preko praga" Vladike Grigorija - Foto: RTRS
Promocija knjige "Preko praga" Vladike GrigorijaFoto: RTRS

O posljednjem proznom ostvarenju vladike Grigorija, osim autora, govorili su književnici Vladimir Pištalo i Miljenko Јergović. Zbirku čine 23 priče o sudbinama malih ljudi u hercegovačkom podneblju s kraja prošlog vijeka.

Sve priče su o događajima koje je autor lično doživio ili čuo, one su realnost sa pečatom doživljaja pisca, rekao je vladika Grigorije. Kroz simbole, metafore, opise i naraciju može se shavtiti kako je život mnogo kompleksniji nego što bi imaginacija pripovjedača mogla da bude, što objašnjava vladika Grigorije, daje poseban pečat ovom štivu.

Proza vladike Grigorija je ozbiljna i prava književnost koja je nastala iz pripovjedačke tradicije ovih krajeva, smatra književnik Miljenko Јergović.

- Riječ je o knjizi koja pripovjedačkim stilom osvaja čitaoca i nudi presjek dešavanja i pogleda na istoriju ovih krajeva sa subjektivnim pečatom - rekao je Јergović.

Pisac Vladimir Pištalo pronalazi mnogo sličnosti u književnom izrazu vladike Grigorija i velikana srpske proze Branka Ćopića. Posebnu dimenziju vladikinim pričama, ističe Pištalo, daje nevidljiva granica između molitve i pripovijedanja, šale i pouke.

- Ima sposobnost da vidi mnogo ljepote u ljudima i prirodi. Ima sposobnost da prepozna svjetlost i svetost u ljudima, pa u jednoj od priča poredi momka iz Trebinja, koji je nažalost umro, sa patrijarhom Pavlom - jednog zna cio svijet, drugi je nepoznat. E, pa zna ga vladika Grigorije. Ta njegova sposobnost i pripovijedanje čine ozbiljnim, nikako trivijalnim - naveo je Pištalo.

Trebinjska promocija je odražana pred brojnom publikom na ljetnoj, otvorenoj sceni Kulturnog centra. Zbirka priča "Preko praga" za svega nekoliko mejseci doživjela je više izdanja, a dosad je predstavljena u Beogradu i Mostaru.