latinica  ћирилица
10/08/2017 |  12:10 ⇒ 16:37 | Autor: RTRS

"Republika Srpska je jaka i stabilna"

"Republika Srpska je jaka i ne može joj ništa Hojt Јi, niti me zanimaju njegove namjere", izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik za "Alo", komentarišući vijest da će zamjenik pomoćnika državnog sekretarijata SAD Brajan Hojt Јi biti postavljen za ambasadora Amerike u Skoplju .
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske - Foto: RTRS
Milorad Dodik, predsjednik Republike SrpskeFoto: RTRS

Komentarišući navode da bi Јi mogao raditi na destabilizaciji Srpske, Dodik je rekao da "Јi to nije mogao da uradi sa pozicije koja je daleko jača u Stejt departmentu, u kojem je bio kao dio stare administracije, a kojoj je uništenje Srpske nesumnjivo bio cilj".

- Mi smo znali za te namjere i to je dio konflikta koji imamo Јi i ja, jer je njegovo ponašanje bilo usmjereno ka jačanju centralizovane BiH, što mi u Srpskoj odbijamo. Tako da mi potpuno nestvarno zvuči da bi Јi mogao sa pozicije ambasadora u Skoplju bilo šta da uradi. Ako zaista on ide tamo, to me ne zanima - rekao je predsjednik Srpske.

Dodik je naglasio da Republika Srpska ne zavisi od Јia, niti od bilo koga drugog.

- Ona zavisi od nas koji živimo ovdje i naše opredjeljenje je veoma jasno. Neka se Hojt Brajan Јi pozabavi sobom, a on nije taj koji se treba baviti nama - poručio je Dodik.

On je rekao da su postupci zamjenika pomoćnika državnog sekretarijata SAD bili usmjereni ka pružanju  podrške Bošnjacima u pokušaju stavaranja unitarne BiH, ali da mu to nije uspjelo, kao ni mnogima prije njega.

- Јa imam problem sa svakim, bez obzira na to kako se zove, ko pokušava da uruši Republiku Srpsku - rekao je predsjednik Srpske.

Dodik je istakao da je Srpska stabilna i u institucionalnom i u političkom smislu.

- Postoje ovjde neki petokolonaši koji prepoznaju možda te politike rušenja, pa se uključuju u to, ali to je sve što smo vidjeli u prošlosti. Republika Srpska je stabilna i njeni prihodi su veoma stabilni i pojačani. Evo sada u ovom mjesecu stižemo da isplatimo sve obaveze poljoprivrednim proizvođačima, što je veoma važno, imajući u vidu i veliku sušu. Sve što treba da se izvrši kao obaveza Vlade Republike Srpske izvršava se, tako da ne vidim nijedan razlog za neku posebnu zabrinutost - naglasio je Dodik za "Alo".