latinica  ћирилица
10/08/2017 |  18:36 ⇒ 20:33 | Autor: RTRS

Trnovo u septembru bira načelnika, a birački spisak sve brojniji (VIDEO)

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik razgovao je sa predstavnicima opštinskog odbora SNSD Trnovo i budućim kandidatom ove stranke za načelnika ove opštine, Dragomirom Gagovićem.
Trnovo - Foto: RTRS
TrnovoFoto: RTRS

Dodik je uvjeren da će Gagović pobijediti i tako obezbijediti kontinuitet rada u ovoj opštini i omogućiti završetak aktivnosti koje je počeo preminuli načelnik Trnova, Goran Vujičić.

Sa sastanka je upućen i apel MUP-u Srpske i drugim nadležnim institucijama da pod hitno reaguju i onemoguće već primjećene zloupotrebe u vidu organizovanog lažnog prijavljivanja boravišta iz drugih istočno-sarajevskih opština na području Trnova.

Prijevremeni lokalni izbori za načelnika opštine Trnovo održaće se 24. septembra.

Za učešće, prijavile su se dvije političke partije: SNSD i SDS.

Imena kandidata politički subjekti CIK-u treba da dostave do 15. avgusta.

Kandidat SDS-a, preme svemu sudeći, biće Nenad Mišović, kojeg je trnovska skupštinska većina izabrala za vršioca dužnosti zamjenika načelnika, nakon smrti načelnika opštine Gorana Vujičića. Uz vrelo ljeto, u Trnovu i međusobne optužbe o izbornom inženjeringu.

Malo trnovsko izborno tijelo od nešto više od hiljadu 3 stotine birača ponovo je pod pritiskom. SNSD do izbora bojkotovaće skupštinska zasjedanja jer su nepunu sedmicu nakon smrti načelnika Gorana Vujičića, odbornici vladajućeg Saveza za Trnovo, bez glasova SNSD-a, za vršioca dužnosti zamjenika načelnika izabrali Nenada Mišovića iz SDS-a. Iz opštinskog odbora SNSD-a tvrde, provokacije nastavljene izbornim inženjeringom.

- Prijavljuju ljude iz Višegrada, Rudog, Čajnića. Nije u duhu demokratije, čisti izborni inženjering. Ovim putem ja pozivam MUP da provjeri, jer to je nezakonito, naglasio je Veljko Vlaški, šef Kluba odbornika SNSD u SO Trnovo.

O mehanizmima provjere PU Istočno Sarajevo nije se izjasnila, ali su potvrdili da se od početka jula do danas u Trnovu prijavilo 12 lica.

- Od 01.07.2017. godine do 31.07.2017. godine registrovano je 4 prijave mjesta prebivališta, a od 01.08.2017. godine do 09.08.2017. godine registrovano je osam prijava mjesta prebivališta, isto toliko je obrađeno zahtjeva za izdavanje ličnih karati, piše u saopštenju PU Istočno Sarajevo.

Za malo izborno tijelo svaki glas je važan jer u oktobarskoj izbornoj utrci u korist Vujičića presudila su 43 glasa. Za tadašnjeg načelničkog protivkandidata i aktuelnog v.d. načelnika Nenada Mišovića presudio je izborni inženjering, ali drugog političkog bloka.

- Vjerovatno će i jedna i druga strana koristiti ono što je u skladu sa zakonom i to ne treba kritikovati i dizati prašinu oko toga, istakao je Nenad Mašović, v.d. zamjenika načelnika Trnova.

Da za izborni inženjering zakonske prepreke ne postoje potvrđuju i iz CIK-a.

- Spisak će se zaključiti neposredno prije odžavanja izbora. Upis u birački spisak kontinuirano se obavlja i u ovom trenutku, poručio je Branko Pertić, član CIK-a.

Dok su za CIK zbog malog broja birača trnovski lokalni izbori rutinski, SNSD i SDS vode borbu za svaki glas, mada i jedni i drugi poručuju, nek pobijedi bolji kandidat. Ko su kandidati građani će znati 15. avgusta, a nezvanična kampanja sigurno će početi i prije 9. septembra.