X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
10/08/2017 |  18:42 ⇒ 11/08/2017 | 15:50 | Autor: RTRS

U Beogradu otvorena IKEA, zašto Šveđani uporno zaobilaze BiH? (VIDEO)

U Beogradu je svečano otvorena švedska robna kuća IKEA.
IKEA - Foto: RTRS
IKEAFoto: RTRS

Otvaranju je prisustvovao predsjedik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da će švedski proizvođač probuditi preduzetnički duh u Srbiji. Ipak, domaći proizvođači strahuju, jer prema brojkama IKEA je desetkovala proizvodnju u zemljama okruženja.

Nakon 25 godina, švedska robna kuća vratila se u Srbiju, a analitičari su je nazvali posljednjom lastom tranzicije. Fenomen prodavnice namještaja čije postojanje je argument kojim se političari zemlje diče kao mjerom za napredak, u duhu pravog potrošačkog društva došlo je da vidi i hiljade građana.

Znak IKEA, s druge strane, teško da će se vidjeti na proputovanju kroz BiH. Direktor za ovaj dio Evrope, kaže da su na redu dodatne prodavnice u Bukureštu i Ljubljani pa će onda razmotriti BiH. A faktori koji odlučuju su kaže: pouplacija i platežna moć građana.

- Imamo veliki broj kupaca koji dolaze iz Bosne i Hercegovine. Јoš je prerano da najavimo proširenje na BiH ali razmatramo to. Ne mogu da dam konkretan odgovor, ali bih volio pružiti mogućnost i kupcima u BiH da kupuju odličan namještaj po niskim cijenama, istakao je Stefan Voneverbeke, direktor Ikea za jugoistočnu Evropu.

Ikea je više od robne kuće. To je brend poput mekdonaldsa koji pokazuje kako je rekao predsjednik Srbije da je ta zemlja u porodici pristojnih zemalja. S druge strane, mnogi pitaju koja je cijena dolaska tog brenda. Cijena koju će morati da plate proizvodjači namještaja u Srbiji.

U Rumuniji je nakon dolaska šveđana, proizvodnja namješataja pala za 45 odsto kažu udruženju za šumarstvo pri privrednoj komori Srbije.

I dok Ikea otvarajaću vrata potrošačima, ista zatvara proizvodjačima. Medjutim, ne i kooperantima. BiH i Republika Srpska možda nemaju IKEU, ali dobar dio robe na rafama ove kuće proizvedeno je u Prnjavoru u firmi koja već 17 godina usjpešno radi za tu kompaniju.