latinica  ћирилица
11/08/2017 |  08:07 ⇒ 14:56 | Autor: RTRS

Dan Manastira na Ravnoj Romaniji

Dvadesete "Gospojinske večeri kulture" na Sokocu i obilježavanje Dana manastira Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji okupiće kroz duhovne, kulturno-umjetničke i gastronomske sadržaje brojne učesnike iz nekoliko gradova zemalja u okruženju.
Manastir Sveti Georgije - Sokolica - Foto: RTRS
Manastir Sveti Georgije - SokolicaFoto: RTRS

Biće služena sveta liturgija u Manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji, a za 12 časova predviđena je Svečana akademija u čast Dana hrama.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić uručiće odlikovanja porodicama 28 poginulih boraca Vojske Srpske iz Sarajevsko-romanijske regije.

Јedanaesti avgust obilježava se kao Dan Manastira na Ravnoj Romaniji u čijoj crkvi se nalazi spomen-ploča sa ispisanim imenima 3.700 boraca Sarajevsko-romanijske regije koji su poginuli u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica otvorio je manifestaciju "Tebi, goro Romanijo" u okviru koje se obilježava Dan Manastira Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji i "Gospojinske večeri kulture".

Bjelica je naglasio da ova manifestacija uz sve duhovne, kulturne i zabavne sadržaje, predstavalja i dane sjećanja, te da je posvećena i mladima opština Sarajevsko-romanijske regije.

- Ovo je manifestacija koja je, uz dan manastira, posvećena mladima i početku organizovanja srpskog pokreta za područje Sarajevsko-romanijske regije i okruženja - rekao je Bjelica na sinoćnjem otvaranju manifestacije.

On je prije početka muzučkog programa pozdravio goste - predstavnike grada Istočno Sarajevo i načelnike opština u njegovom sastavu, te predstavnike političkog, društvenog, privrednog života Sarajevsko-romanisjke regije i veliki broj posjetilaca u porti hrama na Ravnoj Romaniji.

Manifestacije posvećene danu Manastira Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji i više programskih sadržaja u okviru 20. "Gospojinskih večeri kulture" biće održane tokom dana u porti ovog hrama.

Izvor: SRNA