latinica  ћирилица
11/08/2017 |  08:17 ⇒ 14:09 | Autor: RTRS

Zatrovana jaja i u istočnoj Evropi

Slovačke i rumunske vlasti su pronašle jaja zagađena insekticidom koja su preko Njemačke uvezena iz Holandije. I s hrvatskog tržišta se povlače jaja iz Holandije
Јaja - Foto: ilustracija
ЈajaFoto: ilustracija

Skandal sa zatrovanim jajima proširio se i na Rumuniju i Dansku, prenosi AFP.

Slovački veterinarski inspektori su pronašli 21 pakovanje jaja zagađenih fipronilom u jednom skladištu u mjestu Vrbove na zapadu zemlje, rekla je portparolka ministarstva poljoprivrede.

Nešto ranije je saopšteno da je u Rumuniji otkrivena tona jaja čija su žumanca zagađena insekticidom fipronil, što je prvi slučaj u istočnoj Evropi od izbijanja skandala.

Јaja su pronađena u skladištu na zapadu Rumunije, a uvezena su iz Njemačke, prenio je AFP.

S hrvatskog tržišta iz predostrožnosti se povlače jaja holandskog proizvođača Ekoplaza koje je na tržište stavila Biovega d.o.o., saopšitlo je hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede.

Na temelju primljenog obavještenja distributera iz Holandije o sumnji u moguće prisustvo fipronila u jajima, Biovega d.o.o. iz Zagreba iz predostrožnosti je opozvala proizvod, prenosi Hina.

Fipronil je insekticid širokog spektra i nije dozvoljena njegova upotreba na životinjama čiji se proizvodi koriste za ishranu ljudi.

Holandska policija uhapsila je ranije danas dvojicu osumnjičenih direktora domaće kompanije Čikenfrend, u okviru istrage o nelegalnom korišćenju potencijalno štetnog insekticida u živinarskoj industriji, saopštilo je holandsko tužilaštvo.

Ta holandska kompanija je u epicentru skandala sa jajima zagađenim insekticidom fipronil, prenosi agencija Rojters, dodajući da zvaničnici iz Čikenfreda nisu bili dostupni za komentar.

U Francuskoj prodato i konzumirano 250.000 jaja

Skoro 250.000 jaja kontaminiranih insekticidom stiglo je u radnje u Francuskoj i većina je već konzumirana, saopštilo je danas francusko Ministarstvo poljoprivrede, napomenuvši da je rizik po zdravlje ljudi minimalan.

"Nivo kontaminacije ne predstavlja rizik po potrošače", navodi se u saopštenju i dodaje da je francuska agencija za zdravlje i bezbjednost hrane istragom utvrdila da je rizik "veoma nizak".

Ministarstvo je dodalo da se trenutno sprovodi istraga da bi se utvrdilo sa kojih farmi i iz kojih proizvodnih pogona su stigla kontaminirana jaja.

Izvor: Tanjug