latinica  ћирилица
11/08/2017 |  11:16 ⇒ 17:04 | Autor: RTRS

"Deklaracijom do jačeg ujedinjenja Srba"

Generalni sekretar Socijalne stranke Srba Slovenije David Tepić rekao je da činjenica da je inicijativa o usvajanju deklaracije o zaštiti i očuvanju sprskog naroda pokrenuta sa najviših nivoa vlasti Srbije i Republike Srpske uliva dodatnu energiju i snagu da će taj akt doprinijeti jačem ujedinjenju Srba u regionu i dijaspori.
David Tepić - Foto: Screenshot/YouTube
David TepićFoto: Screenshot/YouTube

Tepić je naglasio da je inicijativa koju su pokrenuli predsjednici Srbije Aleksandar Vučić i Republike Srpske Milorad Dodik dobro prihvaćena u srpskom narodu gdje god se nalazio.

- Svi koji su se odazvali pripremanju te deklaracije smatraju da bi moralo postojati neko koordinaciono tijelo koje bi odgovaralo ili podnosilo izvještaje dvojici predsjednika /Srbije i Srpske/ - naveo je Tepić.

On je istakao da je osnovni problem Srba u Sloveniji taj što ta zemlja nije priznala Srbe kao nacionalnu manjinu.

- Italijani i Mađari imaju status nacionalne manjine, iako ih je u Sloveniji 6.000, a mi Srbi to nemamo, iako smo brojnija zajednica i, mogu slobodno da kažem, najtolerantnija - rekoa je Tepić.

On je naveo da su samim tim kolektivna prava Srba i te kako ugrožena i to sistematski, od nezavisnosti Slovenije sve do danas.

Tepić je ocijenio da se prava Srba u Sloveniji kolektivno urušavaju i ruše i djelovanjem pojedinih korumpiranih slovenačkih političara koji to rade putem različitih institucija, šteteći ujedno i srpskom i slovenačkom narodu.

Najavljena deklaracija rezultat je sastanka predstavnika Srba iz regiona održanog 4. avgusta u Novom Sadu. Deklaracija bi trebalo da odredi zajedničko nacionalno djelovanje i da definiše minimum nacionalnih principa za opstanak srpske nacije.

Deklaracija bi, uz podršku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Republike Srpske Milorada Dodika, trebalo da bude završena do 1. decembra.

Generalni savjetnik predsjednika Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da je veoma značajno što je inicijativa za donošenje deklaracije zajednička, baš kao što je značajno i što Srbija i Republika Srpska u posljednje tri godine zajedno obilježavaju važne istorijske datume.

Izvor: SRNA