latinica  ћирилица
11/08/2017 |  13:00 ⇒ 13:31 | Autor: RTRS

U toku izgradnja 92 kuće za srpske povratnike u FBiH

U okviru Projekta rekonstrukcije stambenog fonda - SAF, u sedam opština na području Federacije BiH, biće izgrađene 92 stambene jedinice za srpske povratnike, ukupne vrijednosti 2.550.000 KM, rekao je ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš,
Kuća za povratnike - Foto: RTRS
Kuća za povratnikeFoto: RTRS

- Izvođače smo uveli u radove u maju i junu i očekujemo od njih da ispoštuju planiranu dinamiku izgradnje, kako bi do kraja godine ove porodice uselile u svoje domove - rekao je Čoradš i dodao da Vlada Srpske i Ministarstvo, imajući u vidu težak položaj srpskih povratnika u Federaciji BiH, u poslednjih nekoliko godina izdvajaju značajan dio sredstava kako bi se položaj ove populacije poboljšao.

On je istakao da će u Mostaru će biti izgrađene 22 kuće, u Čapljini šest, Stocu pet, Ravnom osam, Goraždu tri, Drvaru 20, dok će u Bosanskom Grahovu ključeve svojih novih domova dobiti 28 porodica.

- Ovih dana izvođača ćemo uvesti u radove na izgradnji 22 kuće u Glamoču, a toku je i javna nabavka za izgradnju kuća u Sanskom Mostu, Kladnju, Foči Ustikolini i Bosanskom Petrovcu - ističe Čordaš.

Projektom je obuhvaćeno još 16 opština na području FBiH i trenutno se realizuju aktivnosti na pripremi tenderske i projektne dokumentacije.

Projekat rekonstrukcije stambenog fonda - SAF finansiran je kreditnim zaduženjem kod Saudijskog razvojnog fonda u iznosu od 15 miliona američkih dolara, zahvaljujući kojima će biti obezbijeđene individualne stambene jedinice za 917 porodica u BiH. Od ovog broja, Vlada Republike Srpske prihvatila je kreditno zaduženje za zbrinjavanje 374 porodice, od čega će na prostoru Republike Srpske biti zbrinuto 111 porodica u 16 gradova i opština, a na prostoru FBiH 263 porodice u 28 gradova i opština.