latinica  ћирилица
11/08/2017 |  13:24 ⇒ 13:27 | Autor: RTRS

Pala posljednja klapa "Nemanjića"

Pala je posljednja klapa i poslije 100 radnih dana završeno je snimanje serije "Nemanjići - Rađanje kraljevine" po scenariju Gordana Mihića i režiji Marka Marinkovića. Snimana je u Vojnom lovištu u Dobanovcima komanda Stefana Nemanje za napad.
Posljednja klapa "Nemanjića" - Foto: Screenshot
Posljednja klapa "Nemanjića"Foto: Screenshot

Poslije putovanja kroz istoriju dugog pet mjeseci tokom kojeg je obišla 230 autentičnih lokacija, ekipa serije je čestitala glumcu Mladenu Neleviću koji je poslije 100 snimajućih dana završio ulogu Stefana Nemanje pokličom "Za krst časni i slobodu zlatnu!".

- Sjajan osjećaj zahvatio nas je ovih teških dana, vrelih. Inače imali smo sreću sve vrijeme snimanja, svaki dan nam je bio dosta pogodan za nas. Sad ovih posljednjih desetak dana bila je ogromna vrućina, ali osjećaj je onako kao da nešto teško spadne sa vas, tako otprilike. Kao kada skinete kostim - kaže Nelević.

Prva klapa je za glumce uvijek radosno uzbuđenje, posljednja, kažu, ipak budi pomiješana osjećanja, naročito kada više mjeseci snimaju o ovakvim istorijskim događajama.

- Bilo je tu i suza i svega, ipak smo tu zajedno četiri, pet mjeseci, družimo se, zajedno nam adrenalin radi, zajedno smo u svim tim nekim teškim trenucima, a dobro smo se inače kao ekipa slagali i sarađivali sjajno.Tako da tuge ima dosta - objašnjava Nelević.

Najveći izazov za glumce bile su scene bitaka, kaže glumac Aleksandar Đurica.

- Bilo je dosta tih zahtjevnih scena, prije svega nekakvih akcionih tako da kažem, koje do sada nismo radili sa konjima, sa puno statista i vojskom, tako da to su bili najveći izazovi što se tiče moje uloge, ja sam imao uglavnom te dijelove - ističe Đurica.

U najznačajnijem projektu RTS-a ove godine učestvovalo je 218 glumaca i oko 2.700 statista. Puno posla bilo je i za kostimografe i majstore za izradu srednjovekovnog oružja.

Rađanje srpske kraljevine, prva dramsko-igrana televizijska obrada srpskog Srednjeg vijeka počeće sa emitovanjem krajem ove godine.

Izvor: RTS