latinica  ћирилица
11/08/2017 |  14:29 ⇒ 14:56 | Autor: RTRS

Višegrad dobio svjetsku enciklopediju

Opštini Višegrad danas je uručena svjetska enciklopedija od 1929. do 1948. godine, koju je ovoj opštini poklonio savjetnik za razvoj grada Štajera u Austriji Mario Riter.
Višegrad - Foto: arhiv
VišegradFoto: arhiv

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da su poklonjene knjige iz lične kolekcije Maria Ritera i da je procijenjena vrijednost oko 10.000 evra.

- Mnogi evropski gradovi su željeli da imaju u svojoj kolekciji ove knjige, ali zahvaljujući Riteru našoj opštini je pripala čast da ih ima. Planiramo da ih kasnije damo na korištenje Filozofskom fakultetu, Odsjeku za njemački jezik u Istočnom Sarajevu - naveo je Đurević.

On je dodao da će u skorije vrijeme biti još pomoći od ljudi koji su porijekom iz Višegrada.

- U narednom periodu će Višegrađanin koji živi u inostranstvu, u okviru preduzeća čiji je vlasnik sklopiti sporazum sa opštinom, kako bi 100 novorođenih beba darivao sa po 200 KM i knjigom koja govori o odgoju djece - istakao je Đurević.

On kaže da će opština sačiniti ugovor i uslove dobijanja pomoći za novorođenu djecu, a pored toga će nastaviti da isplaćuje iznos od 500 KM za svako rođeno dijete s ciljem povećanja nataliteta.

- Osim toga, planirana je donacija Domu zdravlja Višegrad u medicinskoj opremi u vrijednosti od 10.000 KM - rekao je Đurević.

Saša Grujić, koji je uručio enciklopediju, rekao je da je porijeklom iz Višegrada, ali da dugi niz godina živi u Austriji.

- Bio sam član delegacije iz Štajera koja je u aprilu posjetila opštini Višegrad, u kojoj je bio i Riter. Naša saradnja postoji već neko vrijeme, a cilj je da zadržimo stanovništvo na ovim prostorima i da doselimo nove porodice - naveo je Grujić.

On je istakao da su knjige štampane na starom njemačkom pismu, a da je izdavač Brokhaus.

- Ova enciklopedija je unikantna, za nju su se borili muzeji u Puli i Minhenu. Mariu Riteru je bila želja da te knjige pokloni Višegradu zato što je lijepo i toplo dočekan u ovom gradu. U narednom periodu razmišljamo o tome da ljudi, koji su porijekom iz Višegrada otvore preduzeće u ovom gradu - dodao je Grujić.

Izvor: SRNA