latinica  ћирилица
11/08/2017 |  15:39 ⇒ 12/08/2017 | 08:39 | Autor: RTRS

Suša i dalje kosi poljoprivrednu proizvodnju - prijete li poskupljenja? (VIDEO)

Stanje izrazite suše, kako u Ministarstvu poljorpivrede ocijenjuju vremenske nepogode, koje traje već tri mjeseca kažu umanjiće biljnu proizvodnju do 60 odsto, dok će u pojedinim krajevima šteta biti i 80 odsto.
Šteta od suše - Foto: RTRS
Šteta od sušeFoto: RTRS

Agencija za agrarna plaćanja danas je isplatila dodatnih 1,4 miliona maraka podsticaja, a kako bi bile ublažene posljedice suše poljoprivrednici će dobiti i dodatnih 10 miliona iz budžeta. Procjenjuje se da će smanjenje biljne uticati i na stočnu proizvodnju, a ne isključuje se ni rast cijena poljoprivrednih proizvoda.

Suša uzima danak,a još se ne nazire njen kraj. Poljoprivrednici sabiraju gubitke i traže pomoć. Najglasniji su u Semberiji.

Procijenjuju da će šteta samo u Semberiji biti do 150 miliona maraka.Poljoprivrdnici se brinu čime će prehraniti stoku.U odnosu na prošlu godinu prinos kukuruza je više nego slab,pa će i uvoz biti veći.
 
- Imam parcelu na kojoj sam prošle godine imao 12 tona po hektaru, a ove će biti jedna tona - kaže Radenko Ćuskić iz Asocijacija poljoprivrednih proivođača Semberije.

- Prošle godine smo uvezli 53 miliona maraka ove godine će biti 10 - 15 miliona - dodaje poljoprivrednik Nenad Nikolić.

Za sada je teško procijeniti gubitke, smatraju u resornom ministarstvu. Ali kažu sve govori da neće biti mali. Biljna proizvodnja tvrde pada sa 1,6 miliona tona na 1,2 miliona i biće manja za 270 miliona maraka, što će imati uticaj na cijene proizvoda. Vlada Srpske od nadležnih institucija BiH traži da nađu mogućnost zaštite domaće proizvodnje.

Poljoprivrednici traže da bude proglašeno stanje elementarne nepogode.U resornom ministarstvu mišljenja da su to formalnosti i da je važnije naći način da se što više pomogne poljoprivredi. Pored deset miliona maraka iz budžeta za kapitalna ulaganja i narednu sjetvu,Vlada Srpske do kraja mjeseca ispalatiće 50 odsto subvencija za ovu godinu. Tražiće od IRB- a i komercijalnih banaka da ponudi reprograme kredita poljoprivrednicima.

Zahtjevaće od osiguravajućih društava da što prije isplate premije osiguranim proizvođačima. Koliko će biti ublažene posljedice suše, teško je procijeniti, jer vremenske neprilike još traju.