latinica  ћирилица
11/08/2017 |  15:43 ⇒ 17:24 | Autor: RTRS

Rod šljive u zvorničkom kraju prepolovljen (VIDEO)

Ovogodišnji rod šljive u zvorničkom kraju prepolovljen je u odnosu na prošlu godinu.
Berba šljiva - Foto: RTRS
Berba šljivaFoto: RTRS

Zbog rekordno malih prinosa, pojedini voćari od ovogodišnje berbe neće moći pokriti ni troškove proizvodnje.

Domaćinstvo Galić iz Malešića kod Zvornika uložilo je veliki trud i značajna sredstva zasadivši oko 3.000 sadnica šljive. Nezadovoljni su ovogodišnjim rodom, jer su očekivanja bila daleko veća. 

- Možda jedno 10 odsto svega da je rodilo ove godine, samo. Prošle godine smo imali između 6-8 tona, s obzirom da su one još mlade, a ove godine neće biti možda tona, dvije, ne vjerujem da će biti više - izjavila je Zorica Galić.

Nepovoljne vremenske prilike u vrijeme cvjetanja šljive glavni su uzrok loše godine koju će zvornički voćari željeti što prije da zaborave. 

- Loše vremenske prilike koje su bile na početku godine, to je onaj april mjesec gdje smo imali i snježnih padavina i nekih kasnih mrazeva, gdje su same biljke dosta oštećene, odnosno sami ovaj plodovi - istakao je Miloš Tomić iz Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti.

Osim količine, proizvođači se ne mogu pohvaliti ni kvalitetom šljive. Kada je riječ o plasmanu ne bi trebali imati problema, a trenutna otkupna cijena je 50 pfeninga po kilogramu. 

- To je dosta dobra cijena za šljivu, nažalost da je malo više rodila, i u odnosu na žitarice to je kažem dobra cijena, ali očekivati je i da će cijena biti i veća ,jer mnogo je potražnja veća nego što je ponuda - naveo je direktor Poljoprivredne zadruge "Agropodrinje" Zvornik Tomo Simić.

Proizvođači očekuju povećanje otkupne cijene, ali i pomoć resornog ministarstva i gradske uprave.