latinica  ћирилица
11/08/2017 |  15:55 ⇒ 17:23 | Autor: RTRS

Šamac: Visoke temperature, isušivanje bare i krivolov odgovorni za uginuće ribe (VIDEO)

Izuzetno visoke temperature, isušivanje bare, pa i krivolov, odgovorni su za uginuće oko tonu ribe u bari Odmut u Grebnicama kod Šamca.
Šamac - uginuće ribe - Foto: RTRS
Šamac - uginuće ribeFoto: RTRS

 Sportsko-ribolovno društvo "Šamac" nastoji da spriječi da se isto dogodi u bari Tišina, svakodnevno dopunjavajući baru vodom.

Na hiljade tijela uginulih riba nekoliko dana prekriva područje, na kojem je donedavno bila bara Odmut. Uginuće ribe prvi je primijetio mještatin Željko Marošević, koji je alarmirao nadležne službe.

 - Desilo se prije nekih 6,7 dana da je bara presušila skroz, užasno smrdi, širi se jedan nesnosan smrad. Većinom babuške i manjića, bilo je vrlo malo šarana, znači, to je pocrkalo odmah - rekao je Željko Marošević iz Grebenice.

U sportsko- ribolovnom društvu "Šamac" smatraju da su mještani trebali ranije da reaguju i traže pomoć, a odgovornima za uginuće ribe smatraju krivolovce.

- Prije nego što je bio pomor ribe, primijećeno je izlaske s čamcima i postavljanje mreža. Nakon toga, kad je nivo opo, vidjelo se da bacnjare, kupe krupiju ribu rukama, nakon dva dana došlo je do uginuća ribre zato što je zamućena voda - istakao je Ivica Cvitkušić iz Sportsko-ribolovnog društva "Šamac"

I u bara Tišina vodostaj je izuzetno nizak, te su šamački ribolovci preduzeli akciju dopunjavanja bare vodom i stvaranje vještačke kiše, da bi ribe dobile što više kiseonika. U ovoj bari uginulo je oko 80 kilograma ribe, što je, kažu, u odnosu na izuzetno visoke temperature, bilo očekivano.