latinica  ћирилица
11/08/2017 |  17:13 | Autor: RTRS

Evropski komesar pozvao na sastanak povodom zaraženih jaja

Evropski komesar zadužen za bezbjednost hrane Vitjanis Andriokaitis pozvao je ministre i predstavnike nacionalnih regulatornih agencija na sastanak na kojem bi se diskutovalo o pojavi zaraženih kokošijih jaja širom Evrope.
Јaja - Foto: ilustracija
ЈajaFoto: ilustracija

On je pozvao na sastanak zbog tenzija između ministara poljoprivrede Belgije, Holandije i Njemačke koje su porasle su nakon što su u kokošijim jajima pronađeni tragovi potencijalno otrovnog insekticida fipronila.

"Prebacivanje krivice sa jedne na drugu stranu nas neće nigdje odvesti i želim da to zaustavim", rekao je Andriokaitis i dodao da se nada da će uspjeti da sazove sastanak da bi svi zajednički radili na problemu, umjesto što troše energiju na upiranje prstom jedni u druge.

Iz njemačkog Ministarstva spoljnih poslova saopšteno je da evropski komesar planira da se sastane sa ministrima zemalja koje su izložene pojavi zaraženih kokošijih jaja na samitu poljoprivrede u Estoniji čije je održavanje zakazano za početak septembra.

Milioni kokošijih jaja povučeni su iz prodaje nakon što su u 15 zemalja EU pronađeni tragovi fipronila, kao i u Švajcarskoj i u Hong Kongu.

Rad na nekoliko farmi kokošaka u Njemačkoj, Belgiji, Holandiji i Francuskoj je blokiran nakon što su tragovi fipronila pronađeni u sredstvu za čišćenje koje je korišteno u ove četiri zemlje.

Izvor: Srna