latinica  ћирилица
11/08/2017 |  17:35 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

I dalje se ne zna ko će biti vlast na Kosmetu (VIDEO)

I dalje se ne zna, ko će biti vlast na Kosmetu. Podijeljeni albanski predstavnici toliko su zakomplikovali situaciju da ni zakonodavac nije predividio sankcije za blokadu u kojoj su se našli.
Samoproglašeno Kosovo - skupština - Foto: RTRS
Samoproglašeno Kosovo - skupštinaFoto: RTRS

Novi izbori sve su izvjesniji, a tom slučaju, dobru poziciju za pregovore gubi Srpska lista koja je imala odličan rezultat na izborima.

Srbi na Kosmetu imaju čime da trguju ali do pregovora o Vladi, čini se, neće ni doći. Lideri samoproglašenog Kosova nisu u stanju da pređu prvu stepenicu, da formiraju Parlament. Srpska lista čak bi i podržala Tačija i Haradinaja ali koaliciji opet nedostaje glas zbog čega sedmicama koriste rupu u zakonu i ne dolaze na sjednice.

- Mi smo došli u blokadu zato što PAN neće da predloži predsjednika i potpredsjednika. Zakonodavac nije računao na to da neko neće da predloži svoje kandidate na koje ima pravo. Mi smo došli u tu situaciju i nemamo sankcije za ovaj njen čin i verovatno, izgleda da ćemo 22. oktobra imati i ove izbore nacionalne i ove lokalne ili opštinske - rekao je analitičar Ramuš Tahiri.

Ponavljanje izbora, mnogo više će koštati Tačija. Njegov protivnik, Aljbin Kurti je u naletu, neopterećen korupcijom, ratnom prošlošću Iiima potpuno jasno određena nacionalna pitanja, poput fomiranja "Velike Albanije". Program koji je nerealan, ali prija uhu Albanaca, kažu analitičari.

- Oni su ekipa koja dolazi. Ukoliko Tači sada ne dođe na vlast, ne kupi nekog iz Demokratskog saveza Kosova ili Pacolijeve stranke, to je karta u jednom pravu za Specijalni sud u Hagu - smatra analitičar Miki Mihajlović.

Srbima su zbog toga, koliko god to mrsko zvučalo, Tači i Haradinaj velika prilika. U škripcu u kojem se nalaze, na pregovarački sto sa njima je moguće staviti sve, od dodatnih opština u Zajednici srpskih opština, preko Trepče i brojnih drugih pitanja. S Kurtijem to sve ide u zaborav, ali bi vjerovatno bio pošteniji sagovornik

- Mislim da je Aljbin Kurti ozbiljniji sagovornik od Hašima Tačija. Šta god se dogovorilo u Briselu, Tači je to izigrao. Sa ovim bar znaš na čemu si. U šali govorimo, između Hašima i Kurtija, izbor je kao između Hirošime i Nagasakija, ali mislim da se sa Kurtijem može pošetnije da razgovara. On je praktičan čojvek i shvatiće da na može finansijski da profitira od Beograda, da ne baca pare na sjever Kosova, na zdravstvo i obrazovanje - dodao je Mihajlović.

Šansa za PAN otvorila se u vidu Kurtijevog koalicionog partnera, Bedžeta Pacolija koji posljednjih dana, sa svoja četiri poslanika tvrdi pazar. Haradinaj je požurio sa saopštenjem da Pacoli ima pravo da uradi ono što je dobro za narod, a da li će da uradi ono što je dobro za Haradinaja vidjeće se u ponedjeljak za kada je zakazan novi pokušaj sjednice.