latinica  ћирилица
11/08/2017 |  18:45 ⇒ 12/08/2017 | 10:59 | Autor: RTRS

Ugljevik - pljušte međusobne prijave vlasti i opozicije za sukob interesa (VIDEO)

Republička komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske zatrpana je prijavama protiv odbornika u Skupštini opštine Ugljevik.
Opština Ugljevik - Foto: RTRS
Opština UgljevikFoto: RTRS

Većina ih se odnosi na zapošljavanje članova uže porodice odbornika, koji čine skupštinku većinu.

Prijave su, kako saznajemo, Komisiji za sukob interesa stigle protiv 15 ugljevičkih odbornika koji su, navodno, suprotno zakonu, zapošljavali članove svojih porodica u opštinsku upravu, opštinska preduzeća i ustanove. Sve je pokrenuto kako bi se višegodišnjem nepotizmu u Ugljeviku, stalo na kraj, kaže odbornici opozicije, ali su, kažu, razočarani ishodom, naročito u slučaju Dragomira Sekulića za kojeg je Komisija za žalbe odlučila suprotno odluci Komisije za utvrđivanje sukoba interesa.

- Drugostepena komisija je za jednog odbornika ustanovilla da je on odbornik tek od 2016. godine, a u stvari je bio odbornik od 2012. godine gdje su njegovi ukućani zaposleni . Ove godine takođe su zaposleni još i drugi - rekao je odbornik NDP-a Dragan Đokić.

U lokalnoj upravi radi samo jedna Sekulićeva kćerka, kaže načelnik opštine Ugljevike, demantujući bilo kakve pritiske od strane odbornika za zapošljavanjem familije.

- Zapošljavanje u opštinskoj administraciji je rađeno isključivo na osnovu konkursa i Zakona o lokalnoj samoupravi - tvrdi načelnik Ugljevika Vasilije Perić.

Sekulić je i u ovom pravnom postuku izašao kao pobjednik, baš kao i u postupku protiv RiTE od kojih je naplatio više od 2 miliona maraka na osnovu presude Višeg privrednog suda u Banjaluci. Za sva naša pitanja, biće dostupan nakon povratka sa godišnjeg odmora, rekao nam je u telefonskom razgovoru.

Po rješenju nadležne Komisije u sukobu interesa ne nalazi se ni Јugoslav Cvetković, odbornik SDS-i direktor Doma zdravlja, zbog, kako je navedeno u zahtjevu, zapošljavanja sestre i supruge.

- Ona je ovdje zaposlena 2006. godine  mi smo se vjenčali 2008. godine ,a ja sam odbornik od 2012. godine - kaže Cvetković. 

Bez obzira na odluke nadležnih institucija, odbornici opozicije ne odustaju od tvrdnje da su lokalni funkcioneri i odbornici zaposolili sve svoje članove uže, pa i šire familije.

- Da li je sukob interesa ili nije, to će reći nadležne institucije, ali je nepotizam. Po meni narod Ugljevika nije birao te odbornike ili funkcionere da rješavaju svoja egzistencijalna pitanja i zapošljavaju članove prodice, nego da se bave problemima građana Ugljevika - ističe odbornik SNSD-a Milutin Tasovac.

 Postojanje sukoba interesa ispituje se i za predsjednika ugljevičke skupštine Djoku Simića, koji se uzdržava od komenatara do okončanja postupka.