latinica  ћирилица
12/08/2017 |  11:15 | Autor: RTRS

Atletski savez Srbije: Žalba na skok Španovićeve odbijena zbog Amerike

Atletski savez Srbije saopštio je da je žalba na posljednji skok u dalj Ivane Španović na Svjetskom prvenstvu u Londonu odbijena, kako ne bi ugrozila zlatnu i bronzanu medalju Američkoj federaciji.
Ivana Španović (Foto: Olimpijski komitet Srbije) -
Ivana Španović (Foto: Olimpijski komitet Srbije)

Španović je u posljednjoj seriji imala skok za zlato, ali se dogodio peh da joj se djelimično odlijepio broj na leđima i ostavio trag u pijesku, pa joj je ostao četvrti rezultat, na samo centimetar od bronze.

"Zbog papirnog broja jako lošeg kvaliteta, koji je ostavio trag u pesku, naša šampionka ostala je bez zlatne medalje", naveo je ASS.

U saopštenju se dodaje da se ASS na ovu odluku žalio, ali je prema mišljenju komisije, žalba odbijena jer bi, kako je komisija navela, to dovelo do žalbe Američke federacije koja bi ostala bez medalje u ovoj disciplini, pa je samim tim "lakše" da se odbije žalba Srbije.

Trener Ivane Španović, Goran Obradović, izjavio je da čak ni mjeriocima nije bilo jasno gdje je bio trag.

"Odmah po izlasku rezultata na semaforu videli smo da nešto nije u redu i momentalno smo uložili žalbu, prema pravilima, glavnom sudiji na disciplini i potom se uputili u sobu gde se radi video merenje", naveo je on.

Na tom snimku se, kaže on, ne vidi da je takmičarski broj ostavio trag, već samo da postoji distorzija pijeska.

"Čak ni meriocima nije bilo jasno koja je početna tačka odakle treba izmeriti, jer je ta distorzija toliko minimalna. Međutim, morali su da odrede tačku za koju smo smatrali da je osnova za rezultat i tako smo dobili 6,91 metar", rekao je Obradović.

On je naglasio da je potom uslijedila žalba vrhovnim sudijama, ali nije imala efekta.

Oni su, kaže Obradović, poslije dugog vijećanja i pregleda video snimka podržali odluku glavnog sudije sa discipline, iako čak ni oni nisu mogli da potvrde osnovu za polaznu tačku mjerenja, a odluka je donijeta na osnovu pretpostavke.

"Mi ne možemo da prihvatimo da je odluka donesena bez jasnog traga i vidljivog dokaza. Ni na jednom snimku se ne vidi trag takmičarskog broja u pesku. Јednostavno ne postoji otisak. Nažalost, odluka vrhovnih sudija je konačna i na nju više nemamo prava žalbe. Ono što je konstatovano jeste da bi to bio pobednički skok", izjavio je Obradović.

Izvor: SRNA