latinica  ћирилица
12/08/2017 |  11:52 | Autor: RTRS

Peking traži uzdržanost od korejskog poluostrva

Kineski predsjednik Si Đinping zatražio je od američkog predsjednika Donalda Trampa i Sjeverne Koreje da izbjegavaju "riječi i postupke" koji će samo pogoršati tenzije.
Peking (Foto: beijingupdates.com) -
Peking (Foto: beijingupdates.com)

Tramp i Sjeverna Koreja razmijenili su tokom prethodne sedmice neprijateljsku retoriku i američki predsjednik je Pjongjangu zaprijetio "vatrom i bijesom".

Međutim, Kina je zatražila uzdržanost.

Kineski državni mediji prenijeli su telefonski razgovor između kineskog i američkog predsjednika tokom kojeg je Đinping rekao da sve "relevantne strane" treba da prestanu sa "riječima i dijelima" kojim će se pogoršati situacija.

Đinping je, takođe istakao da Amerika i Kina imaju zajednički interes u denuklearizaciji i održanju mira na Korejskom poluostrvu.

U saopštenju iz Bijele kuće navodi se da su se SAD i Kina saglasili da Sjeverna Koreja mora da prestane sa "provokativnim i eskalirajućim ponašanjem". U saopštenju o telefonskom razgovoru dvojice lidera ne pominje se molba upućena američkom predsjedniku.

U saopštenju se podsjeća na bliske odnose dva lidera za koje je izražena nada da će dovesti do mirnog rješenja problema sa Sjevernom Korejom.

Dugotrajne tenzije oko nuklearnog programa Sjeverne Koreje dodatno su pogoršane kada je Pjongjang prošlog mjeseca izvršio dvije probe interkontinentalnih balističkih raketa.

Pjongjang je, takođe negodovao zbog odluke UN za pojačanjem ekonomskih sankcija.

Izvor: SRNA