X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
12/08/2017 |  16:02 | Autor: RTRS

Upozorenje stanovnicima Guama: Pripremite se za napad

Napetost između Sjeverne Koreje i SAD raste, pa je stanovnicima Guama dato upozorenje za slučaj da Pjongjang ostvari prijetnju i lansira četiri projektila na njih.
Sjeverna Koreja objavila plan napada na Guam - Foto: ilustracija
Sjeverna Koreja objavila plan napada na GuamFoto: ilustracija

Kako javlja "Skaj njuz", kancelarija za civilnu odbranu Guama izdala je brošuru kojom upozorava stanovnike šta da rade u slučaju da Sjeverna Koreja zaista lansira projektile prema tom ostrvu na kom su smještene dve američke vojne baze - jedna vazduhoplovna i jedna mornarička.

U brošuri pod nazivom "Pripreme za neposrednu prijetnju projektilima" stanovnicima Guama se poručuje da u slučaju sjevernokorejskog napada ne gledaju u eksploziju i da potraže zaklon u čvrstim strukturama, po mogućnosti pod zemljom.

U upozorenju stanovnicima tog ostrva navode se i uputstva za uklanjanje radijacije.

"Ako je moguće, istuširajte se s mnogo vode i sapuna kako biste pospješili uklanjanje radioaktivne kontaminacije", navodi se u brošuri.

Sjevernokorejska pretnja napadom na Guam, američku teritoriju u Pacifiku poznatu po svojim bijelim pješčanim plažama, uslijedila je nakon što je američki predsjednik Donald Tramp zaprijetio Pjongjangu "vatrom i bijesom kakve svijet još nije vidio".

Pjongjang tvrdi da vojni vrh Sjeverne Koreje ovih dana završava planove za napad s četiri projektila srednjeg dometa Hvasong-14, koji bi trebali da padnui u more manje od 40 kilometara od Guama.

Na Guamu živi oko 160.000 stanovnika, a nakon što je režim u Pjongjangu odredio upravo to ostrvo za svoju prvu metu, stanovnici ne mogu da sakriju svoju zabrinutost.

"Ne znamo hoće li Sjeverna Koreja ovaj put ispuniti svoje prijetnje. Budući da se na Guamu navodno nalazi velika količina američkog naoružanja, sve što možemo da uradimo je da se molimo i vjerujemo da će sve biti u redu", rekla je za Si-En-En jedna od stanovnica ovog ostrva.

Izvor: B92