latinica  ћирилица
12/08/2017 |  16:31 ⇒ 13/08/2017 | 14:20 | Autor: RTRS

Carinski rat završen, region pozdravlja, hrvatski poljoprivrednici negoduju (VIDEO)

Carinski sukob država regiona i Hrvatske i zvanično je završen. Takse za uvoz voća i povrća, koje je Hrvatska 14. jula povećala 22 puta, vraćene su na staru cijenu. Tako su povučene i kontramere Srbije od 4. avgusta. Region pozdravlja ovaj potez, ali poljoprivrednici u Hrvatskoj negoduju. Oni i dalje traže strožu kontrolu proizvoda i hitan sastanak sa premijerom Andrejom Plenkovićem.
Kamioni - Foto: RTRS
KamioniFoto: RTRS

Novi pravilnik i stare takse na graničnim prelazima sa Hrvatskom primjenjuju se od ponoći, a izvoznici ponovo plaćaju 12, umesto 270 evra. Izvoz voća i povrća prethodnih dana je stao zbog viših tarifa. Procenjuju se gubici.

"Anketiraćemo 160 izvoznika iz Srbije da bi vidjeli da li je bilo štete. Sami izvoznici mogu da pokrenu postupak protiv Hrvatske pred redovnim sudovima, jer država tu ne može ništa da preduzme", rekao je Rasim Ljajić, potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

Hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je da ga niko nije natjerao da promijeni sporni pravilnik.

"Pravilnik je izazvao burna reagovanja u okolnim zemljama koje, nažalost, nismo kontaktirali kad smo donosili pravilnik i tu smo možda napravili grešku. U narednim mjesecima ćemo, u saradnji sa susjednim zemljama, tražiti kompromisno rješenje“, rekao je Tolušić.

Taksama nisu zadovoljni hrvatski poljoprivrednici.

Mato Brlošić iz Privredne komore Hrvatske da u zemlju preko granice prolazi voće i povrće koje ne zadovoljava standarde kvaliteta u Hrvatskoj i Evropskoj uniji.

"Pitamo se da li će se sa 90 kuna te kontrole moći napraviti, ali mi i dalje insistiramo. Od danas mi tražimo da Hrvatska privredna komora dobija mesečne izveštaje sa granica o sprovođenju kontrola", dodao je Brlošić.

Dok su hrvatski poljoprivrednici uvjereni da su na povlačenje uredbe uticali veliki trgovci i politika, srpski privrednici očekuju da ekonomska računica bude iznad toga.

Nenad Đurđević, direktor Sektora za ekonomske odnose sa inostranstvom PKS ističe da je regionu potrebno uraditi harmonizaciju procedura, te da je potrebno više dogovora oko uvođenja i usaglašavanja sertifikata referentnih institucija koje će važiti za čitav region.

Prva prilika za dogovor je nedavno najavljen sastanak u Skoplju, možda već u septembru.