latinica  ћирилица
12/08/2017 |  17:12 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Padavine stigle kasno, neophodno ulaganje u sisteme navodnjavanja (VIDEO)

Vrlo visoke temperature i nedostatak padavina ugrozili su kompletnu poljoprivrednu proizvodnju. Prema procjenama resornog ministarstva, prinos kukuruza i soje biće umanjen za 50 odsto. Vremenske prognoze nisu ohrabrujuće, pa će, prema svemu sudeći, ova godina biti ekstremno sušna. Ozbiljna poljoprivredna proizvodnja sve više zavisi od navodnjavanja. Ulaganje u sisteme za navodnjavanje dugoročno je opredjeljenje Vlade Srpske i jedna od mjera pomoći poljoprivrednicima u prevazilaženju štete od suše.
Suša - Foto: RTRS
SušaFoto: RTRS

Na pojedinim parcelama pod kukuruzom u Semberiji , od sjetve je palo samo 50 litara kiše po metru kvadratnom, pa su biljke skoro potpuno osušene, a dostigle su tek polovinu očekivanog razvoja. I na boljim parcelama očekuje se 50 odsto prosječnih prinosa. Štete se mogu izbjeći samo na poljoprivrednom zemljištu koje se navodnjava, a takvog je u Republici Srpskoj tek pet procenata.

"Ako imamo sisteme za navodnjavanje mi imamo mogućnost da dobijemo maksimalne prinose. Kad imamo maksimalne prinose imamo i neku dobit.  Uz dobre sisteme za navodnjavanje imamo mogućnost na većini parcela da iskoristimo i drugi usjev", istakao je agronom Nikola Bogdanović.

Vlada Republike Srspke obezbijedila je kredit Svjetske banke od 40 miliona maraka za izgradnju sistema za navodnjavanje. Iz ovih sredstava rade se projekti navodnjavanja u Bratuncu na 436 hektara, Trebinju 869 hektara, Ljubinju 250 hektara. Ranije je investirano 5,8 miliona maraka u sisteme za navodnjavanje 826 hektara zemljišta u Pelagićevu i Novom Selu kod Bijeljine. Na PD „Semberija” obezbijeđena je hidrantska mreža za navodnjavanje 600 hektara, od čega je na dvije trećine postavljena i nadzemna mreža za zalivanje usjeva.

Poljoprivrednik Branimir Andrić iz Pučila opredijelio se za kupovinu tifona za zalivanje koji su mu ove godine spasili proizvodnju kukuruza, soje i duvana. On ističe da nema stabilne poljoprivredne proizvodnjeu bez investicija.

"Podsticati tekuću proizvodnju je trenutna pomoć, dok su  investicije one koje će proizvodnju dovesti do samoodrživosti i konkurentnosti", dodao je Andrić.

Poljoprivrednicima je kupovina tifona i cijevi za zalivanje velika investicija, pa mnogi ipak nemaju navodnjavanje na svojim njivama čak i u Semberiji gdje je voda lako dostupna.

Za sufinasiranje sistema za navodnjavanje u iznosu do 40 odsto vrijednosti na pojedinačnim gazdinstvima resorno ministarstvo je prošle godine izdvojilo 280.000 maraka. U toku je i priprema tehničke dokumentacije za projekte navodnjavanja po 1.200 hektara poljoprivrednog zemljišta u Potkozarju i Lijevče polju.

Aleksandar Macanović, portparol Ministarstva poljoprivrede, naglasio je da je završena izrada glavnog projekta za kanal Vrbas – Osorna ćime će, kako je istakao biti obezbijeđeno izvorište za navodnjavanje na 14.500 hektara poljoprivrednog zemljišta.

U okviru seta mjera pomoći poljoprivrednicima za prevazilaženje štete od suše Vlada Srpske je najavila usmjeravanje dodatnih pet miliona konvertibilnih maraka iz klirinškog duga za kapitalna ulaganja, prije svega, za sisteme za navodnjavanje.