latinica  ћирилица
12/08/2017 |  17:27 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

U Termoelektrani Ugljevik u toku kapitalni remont (VIDEO)

U Termoelektrani Ugljevik u toku je kapitalni remont, koji će trajati do kraja septembra i radi se prvi put nakon 2010. godine. Termoelektrana je u ovom periodu veliko gradilište u kojem je pored radnika preduzeća, angažovano i oko petsto radnika iz 30 – tak preduzeća iz zemlje i inostranstva.
RITE Ugljevik - remont - Foto: RTRS
RITE Ugljevik - remontFoto: RTRS

Vrijednost rekonstrukcije elektrofilterskog postrojenja je 9,5 miliona evra, a rade se i obimni investicioni zahvati na kotlovskom postrojenju, remont generatora nakon sedam godina i drugi poslovi kapitalnog remonta vrijednosto oko 40 miliona maraka.

Milutin Tasovac, izvršni direktor za proizvodnju električne energije i razvoj termoelektrane u RiTe Ugljevik ističe da će ekološki i tehničko -tehnološki benefiti koje će dobiti kapitalnim remontom biti veliki – smanjiće se emisija dimnih gasova ispod 50 miligrama, stvoriti uslovi za rad postrojenja za odsumpravanje koji će biti završen do kraja 2019. godine

Nakon višegodišnjih priprema i planiranja, kapitalni remont se odvija uspješno, a finansira vlastitim sredstavima RiTE Uglejvik.

"Remont je počeo 1. jula, sada smo na polovini posla. Radovi idu po planu što se tiče zamjene elektrofiltera i remonta generatora, zamjene međupregrijača pare sa povećanom ogrevnom površinom, a vrijednost ovih poslova je 5,4 miliona maraka", rekao je Dragan Miljanović rukovodilac RЈ Termoelektrana RiTE Ugljevik.

U ovogodišnjem kapitalnom remontu je, pored rekonstrukcije elektrofiltera  predviđen veliki obim investicionih zahvata na kotlovskom postrojenju, generatoru, turbini i drugim vrlo složenim poslovima. Uz zaposlene radnike termolaktrane, na remontu je angažovano još 30-tak preduzeća.

"Pored firmi iz BiH i regiona, na kapitalnom remontu generatora radi firma iz Poljske koja je juče rotor generatora odvezla na balansiranje u Poljsku", istakao je Žarko Novaković, Žarko Novaković tehnički rukovodilac RЈ Trmoelktrana.

Puni pozitivni efekat ovih zahvata će se pokazati u narednim godinama, a ugljevička TE će među prvima u regionu ispuniti svjetske ekološke standarde u proizvodnji električne energije.