latinica  ћирилица
13/08/2017 |  09:39 | Autor: RTRS

Tanasković: Bez saznanja o pripremama Pripreme za zahtjev za prijem u Unesko

Ambasador Srbije pri Unesko Darko Tanasković izjavio je da Srbija nema saznanja o konkretnim pripremama za pokretanje inicijative Prištine da će samoproglašeno Kosovo obnoviti zahtjev za prijem u Unesko.
Darko Tanasković (foto: www.studiob.rs) -
Darko Tanasković (foto: www.studiob.rs)

Tanasković je naveo da formalno jom ima vremena za podnošenje zahtjeva, ali objektivno sve manje, pogotovo ako se uzme u obzir da bi to moralo podrazumijevati široku i intenzivnu diplomatsku kampanju, kao i prevazilaženje niza proceduralnih prepreka.

"Ne treba zaboraviti, sa stanovišta važećih i obavezujućih dokumenata UN, `Kosovo` nije država, već teritorija pod upravom ove međunarodne organizacije", rekao je Tanasković za "Večernje novosti".

On je ocijenio da sadašnji izgledi Srbije da spriječi pokušaj da "Kosovo" postane član Uneska ne bi bili manji nego 2015. godine, te da ima veoma ohrabrujućih signala, posebno iz nekih država koje su priznale "Kosovo".

"Moglo bi se reći da smo u povoljnijoj poziciji za ono što se naziva diplomatska bitka, ako do nje dođe. Sigurno je da nemamo razloga za pesimizam, ali ni za pretjerani optimizam bez realnog pokrića", rekao je Tanasković.

On je rekao da je stekao čvrst utisak da u Unesku postoji veće razumijevanje za nezavidan status srpske kulturne i duhovne baštine na Kosovu i Metohiji, nego prije nekoliko godina.

Tanasković je napomenuo da se "Kosovo", koje se neizostavno stavlja pod navodnicima, ne može neposredno obratiti Unesku sa zahtjevom za prijem, nego samo posredstvom neke druge države, te podsjetio da mu je, budući da nije član UN, za prijem potrebna dvotrećinska većina glasova na Generalnoj konferenciji Uneska.

On smatra da podnosiocima zahtjeva za prijem ne ide na ruku neraspoloženje koje preovladava u Unesku prema otvaranju još jedne "vruće teme" dok se ova organizacija suočava sa velikim problemima kao što je izbor novog direktora, dok su u svijetu previranja, a Prištinu potresa ozbiljna politička kriza.

Izvor: SRNA