latinica  ћирилица
13/08/2017 |  10:11 | Autor: RTRS

Uskoro spomenik malom Slobodanu Stojanoviću

Beogradski likovni umjetnik Mirko Mrkić izradio je reljef dvanaestogodišeg srpskog dječaka Slobodana Stojanovića, koji je izmasakriran 1992. godine u selu Donja Kamenica kod Zvornika kada se vratio po svog psa.
Slobodan Stojanović - Foto: RTRS
Slobodan StojanovićFoto: RTRS

Vlasnik firme "Evro mermer" iz Bijeljine Dragoljub Mirković rekao je da je završetak spomenika samo tehničko pitanje, jer je Boračka organizacija Republike Srpske /BORS/ ispunila sve obaveze prema umjetniku koji je radio reljef.

"Ostalo je moja briga", istakao je Mirković za "Večernje novosti", te dodao da se dugo čekalo, dogovaralo i organizovalo da Slobodanu bude podignut spomenik.

Mirković je istakao da se odlučio da uradi biljeg dječaku u njegovu čast i kao poruku cijelom svijetu.

"Na spomeniku će biti isklesane misli velikih domaćih i svjetskih umova o djeci, njihovim sudbinama, našem odnosu prema njima i obavezi svijeta da čuva, ne samo njihove živote već i prava i da im obezbijedi bezbrižno djetinjstvo", objasnio je Mirković.

Predsjednik BORS-a Milomir Savčić izjavio je da bi spomenik trebalo da bude završen do početka jeseni i da će biti postavljen u zvorničkom kraju na vidljivom mjestu iz svakog ugla.

Dječak Slobodan se u junu 1992. godine, nakon što je izbjegao, krišom vratio po psa u selo Donja Kamenica, ali su ga uhvatili vojnici Nasera Orića, među kojima su bile i njegove komšije.

List navodi da je Albanka Elfete Veseli jedna od ubica malog Slobodana. Ona odnedavno čeka suđenje u zatvoru u Sarajevu. Prema obducentskom nalazu, ona je nožem rasparala dječaku stomak, odsjekla uvo i pucala u njega iz blizine, dok su njegove komšije to gledale.

Otac i majka malog Slobodana umrli su sredinom poršle decenije od tuge i nepravde što još niko nije odgovarao za smrt njihovog djeteta.

Izvor: SRNA