latinica  ћирилица
13/08/2017 |  11:47 | Autor: RTRS

Londonu neophodan prelazni period

Velikoj Britaniji neophodan je prelazni period kako bi ublažila izlazak iz EU, ali to ne može biti upotrebljeno za zaustavljanje "Bregzita", izjavili su danas zvaničnici.
London (foto: www.huffingtonpost.co.uk) -
London (foto: www.huffingtonpost.co.uk)

Strategija izlaska Velike Britanije iz EU premijera Tereze Mej od parlamentarnih izbora u junu na kojima su znatno oslabljena njena ovlaštenja bila je tema otvorene diskusije među članovima njene Vlade.

Međutim, u novinskom članku objavljenom u listu "Sandej Telegraf" čiji su autori proevropski orijentisani ministar finansija Filip Hamond i sa druge strane "pristalica Bregzita" ministar trgovine Lijam Foks sve ukazuje na to da su za prekid diskusije uspostavljanjem zajedničkog stava.

"Vjerujemo da bi vremenski ograničen prelazni period bio važan za naš nacionalni interes i poslovnim jedinicama će obezbjediti veću sigurnost, ali to ne može biti u nedogled. To ne mogu biti sporedna vrata za ostanak u EU", naveli su Hamond i Foks u zajedničkom članku.

Hamond je prethodno izazivao negodovanje svojih "pro-Bregzit" opredijeljenih kolega iznoseći moguća rješenja za dogovor o izlasku u kojima je bilo vrlo malo izmjena po pitanjima poput imigracije.

Slični dogovori naišli su na kritike evropskeptika koji su to smatrali izdajom brzog "Bregzita" kojem su težili.

Izvor: SRNA