latinica  ћирилица
13/08/2017 |  15:38 | Autor: RTRS

Indeks: Desničar hrvatskog porijekla zaštitno lice marša u Šarlotsvilu

Ekstremista koji je postao jedno od zaštitnih lica desničara na maršu u Šarlostvilu je 20-godišnji student istorije i političkih nauka iz Rina hrvatskog porijekla, Piter Cvjetanović, piše portal "Indeks".
Piter Cvjetanović (drugi zdesna) među nacionalistima u Šarlostvilu (Foto: Twitter) -
Piter Cvjetanović (drugi zdesna) među nacionalistima u Šarlostvilu (Foto: Twitter)

Cvjetanović kaže za američki KTVN da je bio na maršu, jer, kako ističe, evropska kultura ima pravo da bude u Šarlotsvilu, kao i svaka druga.

U neredima tokom marša desničara u Šarlostvilu poginulo je troje, a povrijeđeno 35 osoba. Dvije osobe su poginule u padu helikoptera koji je pratio protest.

Učesnici marša "Ujedinimo desnicu" protive se planovima vlasti da uklone statuu generala Roberta Lija, komandanta snaga Konfederacije u američkom građanskom ratu i protivnika ukidanja ropstva.

"Ona nije savršena, naravno da ima nedostataka, ali vjerujem da bi uklanjanje statue predstavljalo postupno uklanjanje bijele baštine u SAD, kao i ljudi koji su se borili, branili i gradili svoju domovinu. Robert Li je odličan primjer toga. Nije bio savršen, ali ja podržavam ono za što se zalagao", rekao je Cvjetanović.

Međutim, kako navodi portal Indeks, fotografije s protesta otkrivaju tog mladića kao rasistu.

"Kao bijeli nacionalista, brinem za sve ljude. Mi svi zaslužujemo budućnost za našu djecu i kulturu. Bijeli nacionalisti ne mrze, mi samo želimo da sačuvamo ono što imamo", tvrdi Cvjetanović.

Sudeći prema njegovom Fejsbuk profilu očigledno je da Cvjetanović ima hrvatsko porijeklo.

Cvjetanović na toj društvenoj mreži prati neke desničarske grupe, ali i hrvatske kakva je na primjer, Croatian World Network.

Izvor: RTS