latinica  ћирилица
13/08/2017 |  15:56 | Autor: RTRS

Ustoličen novi episkop niški Arsenije

U Sabornom hramu u Nišu svečano je ustoličen novi episkop niški Arsenije /Glavčić/.
Episkop niški Arsenije - Foto: Screenshot
Episkop niški ArsenijeFoto: Screenshot

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje drugih srpskih episkopa i predstavnika drugih pravoslavnih crkava, načalstvovao je Svetom arhijerejskom liturgijom, kojom je uveo preosvećenog Arsenija u tron episkopa niških, saopštila je Srpska pravoslavna crkva /SPC/.

Osim sveštenstva i monaštva SPC, bogosluženju i intronizaciji prisustvovali su apostolski nuncije Lučijano Surijani i nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar.

Svečanosti su prisustvovali izaslanik predsjednika Srbije Nikola Selaković, gradonačelnik Niša Darko Bulatović, visoki zvaničnici Vojske Srbije, javnog i kulturnog života Niša.

Uvodeći episkopa niškog Arsenija u tron episkopa niških, patrijarh srpski Irinej je u prepunom hramu podsjetio na istoriju ove eparhije i njene hramove i manastire, kazujući i o episkopskoj službi i njenim visokim zadacima.

"Uveli smo u tron episkopa niških mladog episkopa, punog vere i ljubavi, pre svega prema Bogu i prema Crkvi svojoj i narodu kojem će biti pastir i duhovni vođa. Molim vas da ga primite kao duhovnog pastira i duhovnog oca, koji će se za vas Bogu moliti i sve vas Gospodu privoditi", rekao je srpski patrijarh.

On je čestititao episkopu niškom Arseniju i prenio sabranom narodu da će se vladika Arsenije starati o cijelom sveštenstvu i pastvi, rukovođen jedino interesima Crkve i pastve.

Odluku Svetog arhijerejskog sabora SPC o izboru vladike Arsenija za episkopa niškog pročitao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

U pristupnoj besjedi ustoličeni episkop niški Arsenije je zahvalio patrijarhu Irineju i svim arhijerejima SPC na ukazanom povjerenju, te podjetio na slavnu istorije ove eparhije još od apostolskih vremena, kao i na svoje prethodnike.

Episkop Arsenije je istakao da će se u svom arhipastirskom radu rukovoditi Svetim pismom i Svetim predanjem i da će najveća radost za njega kao sveštenopastira SPC i Eparhije niške biti ako svi budu okupljeni oko Gospoda Isusa Hrista.

Novi vladika niški Arsenije ima 39 godina i po majci potiče iz ugledne porodice Nenadovića.

Na redovnom proljećnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC, prije tačno tri godine izabran je za episkopa topličkog, vikara patrijarha srpskog Irineja i sa tog mjesta dolazi za vladiku eparhije niške.

Episkop Arsenije /Milomir Glavčić/ rođen je 10. marta 1978. u Vršcu, od oca Bogdana i majke Ružice rođene Nenadović. Djed po majci, Nikola, potomak je Јakova Nenadovića, legendarnog vojvode iz Prvog srpskog ustanka.

Bio je iskušenik na episkopskom dvoru u manastiru Žiči. U septembru 2005. diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu, a potom je završio postdiplomske studije u Grčkoj.

U toku studija prima monaški postrig u manastiru Studenici, 1. avgusta 2007. godine, dobivši ime Arsenije.

Izvor: Srna