latinica  ћирилица
13/08/2017 |  15:59 ⇒ 14/08/2017 | 08:44 | Autor: RTRS

Dačić: Privesti odgovorne i pokazati da u Evropi nema mjesta za zločince

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić pozvao je institucije u Prištini i međunarodnu zajednicu da privedu pravdi počinioce i nalogodavce ubistva srpske djece u Goraždevcu, te tako pokažu da srpske žrtve nisu manje vrijedne i da u Evropi nema mjesta za zločince.
Ivica Dačić - Foto: SRNA
Ivica DačićFoto: SRNA

"Mi decu ne možemo da praštamo, njihove žrtve ne smeju da budu zaboravljene, ne smemo da dozvolimo da ijedno dete više doživi to što su naša deca doživela na krvavoj Bistrici. To je naš dug i obaveza kao naroda i države, da poštujemo uspomene na naše žrtve", rekao je Dačić u Beogradu povodom 14 godina od ubistva srpskih dječaka Ivana Јovovića i Pantelije Dakića na rijeci Bistrici.

Dačić je u obraćanju prisutnima u Spomen-sobi "Kosmetske žrtve" u Udruženju porodica kidnapovanih i ubijenih istakao da je to jedan od najstrašnijih zločina, jer su u monstruoznom terorističkom aktu ugašena dva mlada života, a još četvoro djece je ranjeno.

On je ocijenio da je taj užasavajući masakr bio poruka preostalim Srbima da za njih nema mjesta na Kosmetu i da će se etničko čišćenje izvršiti do kraja, a da su rafali bili poruka da se uništi svaki trag srpskog postojanja na Kosmetu.

Dačić je napomenuo da ni 14 godina od zločina nema pravde za Ivana i Panteliju, kao ni za druge ubijene Srbe na Kosmetu i da je to "što za njih nema pravde, gotovo jednako strašno kao i zločin".

On je istakao da treba učiniti sve da se za srpske žrtve i porodice žrtava nađe mjesto u zakonu da im se pomogne i to ne samo u opstanku, nego i u sudskim procesima i traženju pravde za žrtve.

"Naša obaveza je da se sećamo i tražimo pravdu za srpske žrtve. To će biti osnova ideja vodilja ove vlade Srbije u budućnosti", rekao je Dačić i dodao da je istinsko pomirenje moguće tek kada ubice na Kosmetu ne budu slavljene kao nacionalni heroji.

Milisav Dakić, otac ubijenog Pantelije Dakića, rekao je da se od Suda za zločine OVK ne nada ničemu, ali da se nada da će Srbija pomoći da se pravda zadovolji i da će ubice srpske djece biti nađene.

On je poručio srpskim vlastima da ne smiju da priznaju Kosovo, jer to nije srpski interes.

"Sve što je oduzeto silom, silom će se i vratiti. Nemoj da žuriš da priznaš Kosovo, kada bude vreme, vratiće nam se", rekao je Dakić.

Predsjednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih Srba na Kosmetu Simo Spasić rekao je da Srbija prije zatvaranja pregovaračkog poglavlja 35 o Kosovu sa EU treba da riješi "poglavlje 36", odnosno da riješi sudbinu kidnapovanih i nestalih Srba i da albanski zločinci kao što su Ramuš Haradinaj i Hašim Tači odgovaraju pred sudom.

Spasić je naveo da porodice traže pravdu za svoje najmilije, te je u ime porodica žrtava zatražio da Srbija donese zakon o pravima srpskih civilnih žrtava sa Kosova i Metohije, da izgradi spomenik srpskim žrtvama, koje su od Kosova do Horgoša pobili OVK i NATO.

Obilježavanju su prisustvovali i ministar za rad Zoran Đorđević, ministar države uprave i i lokalne samouprave Branko Ružić, te predstavnici Vojske Srbije i Srpske pravoslavne crkve.

Izvor: Srna