latinica  ћирилица
14/08/2017 |  14:37 | Autor: RTRS

Roditeljska kuća zavisi od donacija

Predsjednik Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" Dijana Berić rekla je da Roditeljska kuća u Banjaluci još uvijek funkcioniše zahvaljujući donacijama opština, gradova, kompanija, te građana koji žele da pomognu jer Udruženje nema stalni izvor prihoda.
Roditeljska kuća - Foto: RTRS
Roditeljska kućaFoto: RTRS

Berićeva je navela da je Vlada Republike Srpske odobrila grant iz budžeta za ovu godinu za sufinansiranje Roditeljske kuće, u kojoj trenutno boravi šest porodica, ali da on još nije isplaćen.

"To je samo dio iznosa koji nam je potreban na godišnjem nivou za normalno funkcionisanje ove ustanove, koja je spas za djecu koja se liječe od malignih bolesti na Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske i njihove roditelje", rekla je Berićeva Srni.

Ona je dodala da je u prošloj godini Uprava ove kuće uspjela da upotpuni ono što je nedostajalo od svakodnevnih potrepština.

"Sada nam je najbitnije da imamo određena sredstva da bismo platili zaposlena lica, struju, vodu i sve ono što je potrebno za normalno funkcionisanje", rekla je Berićeva.

Upravnik Roditeljske kuće Katica Kerkez navela je da su od prošle godine, kada je osnovana, u Roditeljskoj kući boravile 34 porodice.

"Ovdje porodice imaju obezbijeđen smještaj, blizu je UKC i zadovoljni su uslovima, a mi se kao Udruženje borimo da riješimo sve probleme oko troškova za struju, vodu, te nabavku sanitarija", rekla je Kerkezova Srni.

Ona je pozvala sve građane i ljude dobre volje koji su u prilici da pomognu rad ove ustanove, te da doprinesu da se roditeljima djece koja se liječe od malignih bolesti obezbijedi sigurnost i osjećaj da nisu sami.

Roditeljska kuća izgrađena je prošle godine na inicijativu članova Udruženja "Iskra", novcem prikupljenim na donatorskoj večeri pod pokroviteljstvom kabineta predsjednika Republike Srpske.

Izvor: Srna