latinica  ћирилица
14/08/2017 |  15:33 ⇒ 17:26 | Autor: RTRS

Deratizacija u Prijedoru, apel građanima (VIDEO)

U Prijedoru je u toku deratizacija koja će trajati do 25. avgusta. Preventivna deratizacija se sprovodi metodom zatvaranja lepeze, što znači od rubova grada prema centru.
Otrov za miševe - Foto: RTRS
Otrov za miševeFoto: RTRS

Prethodnih mjeseci u Prijedoru su zabilježena tri slučaja zaraze mišijom groznicom, dok danas nema razloga za paniku. Osim redovne deratizacije, mnogi građani u svojim domaćinstvima djeluju preventivno. Održavaju higijenu u domovima, paze na odlaganje otpada i sami kupuju sredstva za zaštitu.

Bolesti koje uzrokuju glodari mogu prenositi krpelji, bubašvabe, žohari i mravi, a oboljenja su bakterijska i virusna.

- Riječ je o sljedećim oboljenjima - tuaremiji, leptospirozi, salmonelozi, te virusnim poput slinavke i šapa, hemoradične groznice sa bubrežnim sindromom i od parazitarnih oboljenja imamo trihinelozu i lajšmaniozu - kaže Milica Otković, načelnica epidemiološke službe u Domu zdravlja.

Deratizacija se finansira iz gradskog budžeta za objekte kojima gazduje grad, predškolske, školske ustanove, sakralne i vjerske objekte, javne i zelene površine i parkove, otvorene i zatvorene kanale, kanalizacione mreže i deponije smeća.

- Apelujemo na građane da izađu u susret ekipama koje vrše preventivnu deratizaciju i da vode računa o tome da djeca ili domaće životinje ne dolaze u dodir sa zatrovanim masama - kaže Monja Kasalović, načelnica odjeljenja za društvene djelatnosti.

Sistematska deratizacija je obavezna na svim javnim i privatnim površinama radi sprečavanja oboljenja koje prenose glodari. Za dezinsekciju i deratizaciju, u gradskom budžetu planirano je 85.000 KM.