latinica  ћирилица
15/08/2017 |  12:08 ⇒ 12:38 | Autor: RTRS

N. Grad: Seoska područja u nevoljama zbog suše (VIDEO)

Dugotrajna suša ovog ljeta donijela je mnogo nevolja stanovnicima u seoskom području na području Novog Grada. Presušili su mnogi izvori pa se mještani snalaze. U pomoć je pritekla i opštinska uprava i pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice.
Seoska područja u nevoljama zbog suše - Foto: RTRS
Seoska područja u nevoljama zbog sušeFoto: RTRS

Iako su svega tri kilometra udaljeni od Novog Grada mještani Bojišta nemaju riješen problem vodosnabdijevanja. Najteže je kažu obezbijediti vodu za stoku.

"Voda stiže i prezadovoljan sam. Do ove godine nisam imao problema nikakvih pošto imam dva bazena, ali su ljudi iz vatrogasnog uslužni", kaže Novak Pilipović iz MZ Bojište.

"Pomaže nam opština, dovoze cisternama vodu, a i mi se snalazimo kako znamo, vodu dovozimo traktorima", ističe Gojko Zgoljanin iz Bojišta.

U opštinskoj upravi kažu da je dovoljno da građani samo podnesu zahtjev na šalteru i dobiće besplatno cisternu vode.

A što se tiče problema mještana Bojišta taj projekat je u fazi realizacije.

"Ne možemo da kažemo da će projekat vodosnabdjevanja Bojišta biti rješen ove godine jer su neophodno obezbijediti odgovarajuća sredstva", rekao je Bojan Lukač, zamjenik načelnika opštine Novi Grad.

Pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice u Novom Gradu do sada su isporučili 145 cisterni vode domaćinstvima koja su podnijela zahtjev.

"Otprilike isporučimo osam do deset cisterni dnevno. Bukvalno sam povukao jednog vozača sa godišnjeg koji je zadužen samo za dostavu vode", naglašava Nikola Rađenović, starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Novi Grad.

"Sa poslom počinjemo od sedam sati ujutro pa do sedam, osam naveče svaki dan. Mislim da su svi domaćini zadovoljni našim radom", samouvjeren je Mladen Vojnović, vatrogasac Teritorijalne vatrogasne jedinice Novi Grad.

Predstavnici opštinske uprave u Novom Gradu kažu sve dok bude sušni period građani mogu da računaju na pomoć u besplatnoj dostavi vode.