latinica  ћирилица
15/08/2017 |  14:12 ⇒ 14:25 | Autor: RTRS

Vladika Grigorije u H. Novom: Uspjećete ako budete hrabri

Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački Grigorije rekao je danas da se nada da će Bog dati da predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić svojom žrtvom i ljubavlju napravi ovaj grad "kao što je to nekad uradio Herceg Stefan i kao što ga je utemeljio Tvrtko".
Podgorica: episkop Grigorije - Foto: SRNA
Podgorica: episkop GrigorijeFoto: SRNA

"Da obnavljate, da ispravljate greške i da pravite nove, lijepe stvari, sa domaćinskim vrlinama za koje sam čuo, sa sposobnostima za koje su mi dobri ljudi rekli i sa vjerom koju imate sigurno ćete uspjeti samo ako se ne budete plašili. Ako budete hrabri i odlučni, uspjeh će biti zagarantovan", poručio je episkop Grigorije nakon Svete arhijerejske liturgije u Hramu Svetog Spasa u Herceg Novom, kojom je obilježena slava zaštitnika tog grada.

Vladika Grigorije istakao je da je svaki građanin Herceg Novog pozvan da bude kao Sveti arhiđakon Stefan - mlad, lijep i prepun ljubavi, saopšteno je iz hercegnovske opštine.

On je istakao da je Herceg Novi stavljen pod zaštitu jednog od najdivnijih svetitelja Crkve Božije, Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana, koji je bio usmjeren ka Bogu, istini i pravdi.

"Tri čudesne stvari su povezane sa njim: njegova neizmjerna ljepota, mladost spremna na žrtvu i neizreciva ljubav prema Bogu. Zato je on i vidio lice Gospodnje, i zato je, ogledajući se u tom licu, i njegovo lice zasijalo kao sunce, ali mu se srce otvorilo da bude bogoliko - da kaže `Oprosti im Gospode, jer ne znaju šta rade` za one koji su ga kamenovali", istakao je episkop Grigorije.

Iz ove opštine su naveli da je krsna slava kralja Stefana Tvrtka Prvog Kotromanića, koji je osnovao Herceg Novi, bila Sveti arhiđakon Stefan, pa se taj svetac smatra i zaštitnikom grada.

Liturgiji na današnji praznik Prenosa moštiju Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana prisustvovali su predsjednik i potpredsjednik opštine Stevan Katić i Miloš Konjević.

Izvor: SRNA