latinica  ћирилица
15/08/2017 |  15:44 ⇒ 16:10 | Autor: RTRS

"Prijetnje rukovodstvu VSTS - pritisak na pravosuđe"

Udruženje sudija Republike Srpske najoštrije je osudilo prijetnje i uvrede upućene rukovodiocima Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH i ocijenilo da se to može smatrati napadom i pritiskom na sve pravosudne institucije BiH.
VSTS - Foto: RTRS
VSTSFoto: RTRS

"Smatramo neprihvatljivim bilo kakve radnje ili ponašanje koji su usmjereni ka ugrožavanju bezbjednosti, ugleda i autoriteta rukovodilaca institucije koja je od najvećeg značaja za očuvanje nezavisnosti pravosuđa BiH", saopšteno je iz Udruženja sudija Srpske povodom prijetnji objavljenih na "Fejsbuku" u grupi pod nazivom "Hapsi! Mektiću, samo hapsi!", koje su upućene predsjedniku i potpredsjedniku VSTS Milanu Tegeltiji i Ružici Јukić.

U saopštenju se navodi da je neophodno suzbiti ovakve događaje, unaprijediti zaštitu bezbjednosti i ugleda svih nosilaca pravosudnih funkcija.

Iz Udruženja navode da svaki građanin BiH ima pravo da izrazi mišljenje o radu pravosudnih institucija, kao i da uputi dobronamjernu kritiku na rad, ali da to mora ostati u granicama civilizovanog i društveno prihvatljivog ponašanja.

"U suprotnom, riječ je o kažnjivom ponašanju koje ima za cilj da unese nesigurnost i strah kod građana ove zemlje i osoba kojima su prijetnje upućene", navode iz Udruženja sudija Srpske.

Potpredsjednik VSTS BiH Ružica Јukić prije nekoliko dana je Tužilaštvu BiH prijavila prijetnje i uvrede koje su joj uputili članovi "Fejsbuk" grupe "Hapsi! Mektiću, samo hapsi!".

Ona je ranije upozorila da je članica te grupe Helena Polić Gojković postavila link teksta pod naslovom "Mjesto zločina VSTS" pokreta "Treći blok".

Izvor: SRNA