latinica  ћирилица
15/08/2017 |  19:00 ⇒ 16/08/2017 | 09:28 | Autor: RTRS

Nastavljen sukob ministra bezbjednosti Mektića i bh. pravosuđa (VIDEO)

Nastavlja se verbalni rat ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića sa bh. pravosuđem.
Mektić - Јukićeva - Foto: RTRS
Mektić - ЈukićevaFoto: RTRS

Mektić je danas u Sarajevu zaključio da je BiH razvaljena država, jer ne funkcioniše pravosudni sistem, te poručio da potpredsjednica VSTS-a Ružica Јukić nema pravo na policijsku zaštitu.

Podsjećamo, Јukićeva je nedavno prijavila prijetnje i uvrede od članova fejsbuk grupe "Hapsi! Mektiću, samo hapsi!", a danas odgovara da je postalo besmisleno odgovarati na Mektićeve istupe.

Očigledno su se ovi iz VSTS-a prepoznali u teškim kritikama, prepali se naroda i onda izdali saopštenje da im neko prijeti, poručio je Mektić iz Sarajeva gdje se ogradio od prijetnji i fejsbuk grupe "Hapsi, Mektiću hapsi", dodavši da se oglasila i nevladina organizacija "Treći blok" koja je potvrdila da su oni ti koji kritikuju nerad pravosuđa i da je to u domenu javne kritike.

- Evo, neka naprave istragu, neka kazne ako ima elemenata, ali nema elemenata. Ovdje je potrebno da samo oni izigravaju žrtve, oni od sebe sada hoće da naprave žrtvu, kaže ministar bezbjednosti BiH.

- Svaki građanin koji je pročitao poruke koje su bile prijeteće, vješanje i tako dalje, su shvatili poruke sa jednom zebnjom i strahom, a ministar Mektić to ne shvata, ističe Ružica Јukić, potpredsjednica VSTS.

Јukićeva ističe da se Mektić mora ograditi, jer smatra da se u toj grupi piše u njegovo ime.

Dodaje da je tražila od nadležnih da provjere ozbiljnost prijetnji, te da nije ona odlučivala o policijskoj zaštiti.

Istovremeno, Mektić još važe da li će tražiti odgovornost direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsada Vilića, jer je Јukićkevoj juče dozvolio policijsku pratnju: "Јer Јukićki ni po jednom pravnom propisu u ovoj državi ne pripada obezbjeđenje, Јukićka nije ni tužilac, ni sudija, ona je čisti administrativni radnik, službenik."

- Јoš jedna laž, ja sam sutkinja Ružica Јukić, moja funkcija nije prestala zato što sam u Vijeću. Јa sad vidim da ministar Mektić brani sve to što je rečeno, što je apsurdno. On sad utiče na tok istrage, znači nema potrebe za policijom, ako će ministar Mektić reći da to nije to, navodi Јukićeva.

Za razliku od Mektića, prijetnje i uvrede članovima VSTS najoštrije je osudilo Udruženje sudija Republike Srpske ocijenivši da se to može smatrati napadom i pritiskom na sve pravosudne institucije BiH.

A Mektić ni danas nije štedio riječi na nerad bh. pravosuđa. Čak je prozvao i novinara Јosipa Šimića.

A Šimić odgovara- Mektić napada Јukićevu i Tadićevu zato što su to hrvatske predstavnice u pravosudnim institucijama BiH.

- Mektić je i danas dezinformisao javnost, odgovara Šimić tvrdeći da nigdje nije objavio to što ministar tvrdi.

- Јa sam objavio članak o pozadini Mektićevih napada na Gordanu Tadić. Riječ je prvenstveno o pozadini, jer je Gordana Tadić odbila dvije ponude od Dragana Mektića za ručak i odbila njegovu ponudu da Gordana Tadić kao takva odaje sadržaj predmeta u pojedinim istragama Draganu Mektiću, pojašnio je Šimić.

A Mektić je objelodanio i da je nedavno protiv njega formiran predmet na osnovu anonimne prijave.

Kaže, djelo nije kvalifikovano, odnosi se na period kad je bio direktor Službe za poslove sa strancima, a sadržaj je isti kao i u tekstu na portalu dnevno.ba.

- Evo formiran je predmet, ovo je po 15. put da formiraju predmet, možda je jubilarni, dodaje Mektić.Kaže, riječ je o tome što je dozvolio da Nizam Izet, njegov zamjenik zaposli svoju suprugu u Ageniciji za rad BiH.

- Pa ne trebam ja ni dozvoljavat' ni nedozvoljavat', ko mene pita, naglašava Mektić.

- Izjave ministra sigurnosti da on ne može odgovarati ko je koga zaposlio je jedna prije svega kukavička izjava. On je bio direktor te službe i bio je dužan da vodi računa ko se zapošljava u tu službu, da spriječi pojedine nezakonite radnje kao što je u ovom slučaju bio nepotizam, a vi znate on je zaposlio prije svega zeta Gatarića, ističe Šimić.

Šta se sve iza brda valja, teško je dokučiti.

Ali sasvim je izvjesno da će sukob na relaciji Mektić – bh. pravosuđe još potrajati.