latinica  ћирилица
15/08/2017 |  20:13 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Kijev: Otkriven spomenik na kojem mač probija kartu Rusije (VIDEO)

Spomenik ukrajinskim vojnicima, poginulim u zoni vojnih operacija u Donbasu, otkriven je u Kijevu. Spomen-obilježje izgleda kao veliki granitni mač s grbom Ukrajine koji ubija neprijatelja, navaedno je na sajtu ukrajinskog televizijskog Kanala 5.
Kijev: Otkriven spomenik na kojem mač probija Rusiju (Foto:Youtube / RT) -
Kijev: Otkriven spomenik na kojem mač probija Rusiju (Foto:Youtube / RT)

- Spomenik vojnicima ATO-a (Antiterorističke operacije) otkriven je u prestonici. Spomenik se nalazi na raskrsnici između trga Lesja Kurbasa i Ulice akademika Koroljeva - navedeno je na sajtu.

Dodaje se da je na postolje prislonjen disk s likom anđela-zaštitnika. 

U video prilogu o otkrivanju spomenika, objavljenom na sajtu Kanala 5 očigledno je da spomenik izgleda kao veliki meč koji je zariven u kartu Ruske Federacije koja je naslikana na postolju bijelom bojom. 

Kako su objasnili organizatori, spomenik je podignut kako bi se obilježilo sjećanje na poginule vojnike u Donbasu i kako bi se građani Kijeva podsjetili kakva je cijena mira.

Spomenik je izrađen od granita, a visok je više od 2,5 metra. Koštao je oko 4,7 hiljada dolara, a novac je prikupljen zahvaljujući dobrovoljnim prilozima. 

Na otkrivanju spomenika orkestar je izveo nacionalnu himnu, nakon čega je minutom ćutanja odata pošta Ukrajincima poginulim u ratovima. 

Izvor: Sputnjik