latinica  ћирилица
15/08/2017 |  21:10 ⇒ 21:15 | Autor: RTRS

Francuski hor oduševio publiku u I. Sarajevu

Hor "La Tarantel" iz Francuske, izvođenjem francuskih pjesama nastalih od šezdesetih godina prošlog vijeka do danas, oduševio je večeras posjetioce Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.
Francuski hor "La Tarantel" nastupio u I. Sarajevu - Foto: SRNA
Francuski hor "La Tarantel" nastupio u I. SarajevuFoto: SRNA

Publika je pozdravila izvođenje pjesama poznatih francuskih interpretatora poput Edit Pjaf, Žo Dasena, Toma Ditrona, Žilbera Bekoa, Kristofa Mae i Zaz, a posebno zadovoljstvo izazvala je čuvena pjesma Dragana Stojnića "Bila je tako lijepa".

Organizator koncerta Slobodan Šoja, istoričar i bivši ambasador BiH u Francuskoj, kaže da je francuska šansona nekada bila veom popularna i na ovim prostorima, ali da je polako počela da pada u zaborav.

- Ovo je divna prilika da se bar nakratko vratimo ovoj divnoj muzici. Ovaj koncert, kao i sinoćnji u Sarajevu, bio je velika želja svih članova Hora "La Tarantel" - rekao je Šoja.

Predsjednik Hora Silvi Ružvje istakla je da je "La Tarantel" plod entuzijazma i ljubavi prema muzici i francuskoj šansoni.

- Hor je osnovan 1983. godine u gradu Šampanjol u Francuskoj, u departmanu Žira, blizu Švajcarske. Osnivači su bili muzičari i pedagozi, kao što su prvi dirigent Fred Kuše i pijanista Mišel Ponso - navela je ona.

Prema njenim riječima, hor je u početku brojao dvadestak članova koji su se okupljali jednom sedmično da pjevaju savremene francuske pjesme u polifonijskoj četvoroglasnoj formi.

Ružvje naglašava da su pogonska snaga hora ritam, energija, melodije i emocije, tako da na svakom koncertu hor nastoji da podijeli radost sa svojom publikom.

Hor "La Tarantel", koji je poznat i po svojim humanitarnim aktivnostima, broji pedesetak odraslih članova, tridesetak mladih i dvadesetoro djece.

Na repertoaru hora su isključivo savremene francuske pjesme, harmonizovane u četiri glasa.

Partner hora je francuska humanitarna organizacija "Majke za mir", koja teži da podstakne solidarnost kod ljudi da bi bila obezbijeđena materijalna i moralna pomoć ženama i djeci žrtvama oružanih sukoba i da bi se zaštitila njihova prava.

Izvor: SRNA