latinica  ћирилица
16/08/2017 |  11:46 ⇒ 12:41 | Autor: RTRS

Suša ugrozla i stočni fond (VIDEO)

Ovogodišnja suša će uzeti danak i na tržištu mesa koje će biti skuplje već krajem godine. Stočare brine nedostatak hrane koja će ugroziti stočni fond.
Silaža - Foto: RTRS
SilažaFoto: RTRS

Poljoprivrednici pokušavaju da spasu šta se spasiti može. Osušeni kukuruz završiće u silaži lošijeg kvaliteta u kojoj nema dovoljno ugljenih hidrata. Za berbu ostaje samo dio kukuruza, pa će ambari ostati poluprazni. Neki farmeri već razmišljaju da smanje broj grla.

Farmer Milan Čobić kaže da su prisiljeni da smanje stočni fond, u odnosu na prošlu godinu kada su povećali broj grla u stajama.

Istovremeno, proizvođače mlijeka more i druge brige.

Milisav Dubajić, iz Amajlija, kaže da se pribojavaju aflatoksina u mlijeku, jer je hrana za stoku lošijeg kvalitet.

Kukuruz čiji je prinos trostruko manji nego lani siliraju i na Poljoprivrednom dobru Semberija. Hrane za 700 grla stoke biće samo za pola godine. Šteta na njivama indirektno će se odraziti i na proizvodnju mlijeka koja je zbog visokih temperatura već umanjena za 20 odsto.

Direktor PD Semberija Stevan Trifković pozvao je otkupljivače i mljekare da sagledaju sitauciju u kojoj su se našli proizvođači mlijeka jer su povećani troškovi u proizvodnji, te da im pomognu povećanjem otkupne cijene mlijeka kako bi barem uspjeli da pokriju troškove.

Zbog poskupljenja stočne hrane i uzgajivači svinja su prisiljeni da smanje broj svinja na svojim farmama.

Slobodan Petrić, član Udruženja uzgajivača svinja, kaže da neće biti ekonomski opravdano da kupuju hranu koja će biti skuplja za 30 odsto. Upozorava da će doći do velike rasprodaje, pogotovo matičnih jata krmača, što će se odraziti na naredne dvije-tri godine proizvodnje, a to se ne može lako obnoviti.

Procjene su da je ukupan obim biljne proizvodnje smanjen sa 1,6 na 1,2 miliona tona. Osim ubrzane isplate podsticaja i obezbjeđivanja dodatnih sredstava, izražen je i program pojačane kontrole mikotoksina koji će finansirati Vlada.

Resorni ministar Stevo Mirjanić rekao je da će s obzirom na broj farmi, prije svega, u proizvodnji mlijeka, ali i tova junadi i svinja, biti potrebno preventivno djelovati da ne bi došlo do neželjenih posljedica kada je riječ o kvalitetu hrane i ishrani životinja.

Ubrzana isplata podsticaja je infuzija za poljoprivrednike, koji za siliranje kukuruza dnevno potroše i do 300 litara nafte. Dodatnih deset miliona pomoći će rješavanju akutnih problema u poljoprivredi, ali jedino zaštita domaće proizvodnje koja se mora sistemski rješavati na nivou BiH, znači i dugoročnu perspektivu za ovu djelatnost.