latinica  ћирилица
16/08/2017 |  12:53 ⇒ 17:56 | Autor: RTRS

Uskoro isplata sredstava za udruženje "Iskra"

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske upozorava da su u pojedinim medijima izneseni netačni navodi o dodijeljenim sredstvima za rad Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra", odnosno za rad Roditeljske kuće u Banjaluci.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Naime, iz budžeta Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske je Udruženju roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" za prošlu godinu planirano ukupno 57.600 KM, što je početkom ove godine u potpunosti isplaćeno, navode u Ministarstvu.

Takođe, u budžetu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske za 2017. godinu na poziciji "tekući grantovi udruženjima od javnog interesa" planiran je ukupan iznos od 220.000 KM. Sredstva planirana sa ove pozicije za rad Udruženja roditelja oboljelih od malignih bolesti "Iskra" iznose 20.000 KM, što će uskoro biti isplaćeno, kažu u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

"Napominjemo da je u prošloj godini Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske na poziciji "tekući grantovi neprofitnih udruženja i organizacija za afirmaciju porodice" za Uduženje "Iskra" planiralo iznos od 5.000 KM, što je i isplaćeno. Za 2017. godinu za Udruženje "Iskra" u budžetu ovog Ministarstva planiran je iznos od 10.000 KM, što će u skorije vrijeme biti isplaćeno", ističe se u saopštenju.

Iz ovog ministarstva se napominje da oni od prvog dana u potpunosti podržavaju rad Udruženja "Iskra" i da je obezbijedilo podršku kroz saradnju sa Univerzitetskim kliničkim centrom Republike Srpske, koji pruža usluge održavanja higijene, servisiranja, uređenja dvorišta, kontrolu održavanja sredine, video nadzora, obezbjeđenja itd.

"Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske je uložilo napore i za obezbjeđivanje ostale logističke podrške i olakšica za svakodnevno funkcionisanje Roditeljske kuće. Podsjećamo, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić održao je sastanak sa predstavnicima Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra", Grada Banjaluke, kao i predstavnicima kompanija "Elektrokrajina", "M:tel" i "Elta kabel" na kojem je dogovorena tehnička i materijalna podrška kako bi Roditeljska kuća imala sve potrebne sadržaje i na taj način pružila porodicama udoban smještaj", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske nastaviće da u saradnji sa Udruženjem "Iskra" zajednički radi kako bi djeca koja se liječe na Odjeljenju dječije hematoonkologije u Klinici za dječije bolesti Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci boravila u najbližem kontaktu sa roditeljima i ljekarima.

Iz Ministarstva napominju da je prioritet ovog resora Vlade Srpske i UKC Republike Srpske liječenje djece oboljele od malignih bolesti i da im se na Odjeljenju dječije hematoonkologije u Klinici za dječije bolesti svakodnevno nesmetano pruža adekvatna i kvalitetna zdravstvena zaštita.