latinica  ћирилица
16/08/2017 |  14:07 ⇒ 14:08 | Autor: RTRS

Dalaj Lama: Sjedište NATO prebacite u Moskvu radi smanjenja tenzija

Tibetanski duhovni vođa Dalaj Lama iznio je prijedlog da sjedište NATO bude premješteno u Moskvu kako bi se smanjile tenzije na relaciji NATO-Rusija.
Dalaj lama (foto: www.jswatch.com) -
Dalaj lama (foto: www.jswatch.com)

- U ruskom mentalitetu, NATO je simbol neprijateljstva. I ranije sam pomenuo ideju koja je možda samo prazan san, ali ako bi se sjedište Alijanse prebacilo u Moskvu, to bi olabavilo psihološki pritisak, a u Rusima i Amerikancima bi se rodilo osjećanje da su sada zajedno - rekao je Dalaj Lama u intervjuu za ruski list Komersant.

Upitan da predloži mjere za borbu protiv islamskog terorizma, Dalaj Lama je rekao da je moguć dijalog sa muslimanima, uključujući teroristima.

- Srž problema je politika zapadnih zemalja, a na prvom mjestu politika SAD tokom iračke krize. U više navrata sam rekao zapadnim liderima da će, ako koriste silu za rješavanje tog pitanja, imati na stotine Bin Ladena u roku od deset godina - ističe tibetanski duhovni vođa.

Činjenica da su Amerikanci koristili vojnu silu tokom iračke krize je, kako ocjenjuje, imala ogroman negativni efekat na razvoj situacije u čitavom svijetu i na okretanje više miliona ljudi u muslimanskom svijetu protiv SAD.

- Iz beskrajnog kruga nasilja se jedino može izaći kroz dijalog - poručio je on, dodajući da je potrebno strpljenje.

Govoreći o prilivu izbjeglica iz arapskih zemalja u Evropu, Dalaj Lama je rekao da ih ne treba posmatrati kao stalne građane Evrope.

- Evropa mora postati privremeno utočište za njih, a istovremeno, njihovoj djeci i mladim ljudima se mora omogućiti prilika da steknu obrazovanje. Ipak, ključni fokus mora biti na postizanju mira u njihovim domovinama kako bi se ove izbjeglice mogle vratiti u svoje domove - izjavio je on.

Izvor: Tanjug